Terug

Borstvoeding afbouwen: zo pak je dat het beste aan

Iedere moeder en ieder kind is anders. Er is daarom niet één juist moment om met het afbouwen van borstvoeding te beginnen en niet één juiste manier om dit te doen.

Wil je de borstvoeding eigenlijk nog niet afbouwen, maar denk je dat dit nodig is omdat je bijvoorbeeld pijn of een (ogenschijnlijk) tekort aan moedermelk hebt? Raadpleeg dan eerst een lactatiekundige. Deze kan je verder helpen en tips geven om toch door te kunnen gaan.

Stop niet van het ene op het andere moment

Wanneer je in één keer stopt met het geven van borstvoeding, is de kans op een verstopping of een ontsteking in de borsten groot. Doe het daarom geleidelijk aan wanneer jouw situatie dat toelaat.

Vervang niet direct iedere voeding die bestaat uit moedermelk door de fles of vaste voeding

Borstvoeding afbouwen kun je het beste stap voor stap doen. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van één voeding moedermelk op een dag door voeding uit de fles of vaste voeding. Je kunt ervoor kiezen om het voedingsmoment te vervangen waar je baby het minste behoefte aan lijkt te hebben, maar je kunt ook kijken naar wat voor jou goed uitkomt. Wellicht zijn sommige tijden minder handig vanwege werk of andere bezigheden.

Kolf wanneer je borsten gespannen voelen

Wanneer je voeding afbouwt, kan in de dagen die volgen een gevoel van spanning in je borsten ontstaan op de tijd waarop je eerder wel voeding gaf. Het helpt om op die momenten kort te kolven. Zo verlicht je de spanning. Na een dag of drie/vier maken je borsten geen melk meer aan op dat moment en is het afkolven waarschijnlijk niet meer nodig. Wanneer je de volgende voeding afbouwt, kun je weer starten met kolven op het moment dat je eerder die voeding gaf.

Volg een afbouwschema

Het volgen van een afbouwschema kan helpen bij het afbouwen van borstvoeding. Het is overzichtelijk en wanneer je hem uitprint, kan het ook fijn zijn af te strepen welke voeding je hebt gegeven. Dat is weer één ding minder waar je over na hoeft te denken.