Terug

Kangaroo Mother Care: dé manier om hechting tussen ouder en kind te versterken

Huid-op-huidcontact (ook wel ‘Kangaroo Mother Care’ genoemd; hier kom ik later nog op terug): ik zou er een heel boek over kunnen schrijven. Het is een onderwerp waar mijn hart sneller van gaat kloppen en aan één blog heb ik dan ook niet voldoende. Voor de verandering neem ik je deze keer eerst een klein stukje mee in mijn loopbaan zodat jullie mijn verhaal mogelijk beter in perspectief kunnen plaatsen.

Afstuderen

Mijn afstuderen van de hbo-verpleegkunde opleiding heb ik gedaan op de couveusekamers van een kinderafdeling. Hier werd huid-op-huid contact toegepast voor de hechting tussen ouders en kind, waarbij de veelal te vroeg geboren baby tussen twee voedingen voor tenminste een uur (maar liever langer) bij één van de ouders huid-op-huid werd gelegd. We noemen dat in Nederland buidelen.

Op dat moment heb ik daar niet echt bij stilgestaan; ik vond het vooral heel mooi om ouders zo intens te zien genieten van dit contact met hun kind. Het viel mij ook op hoe ontspannen de baby’s tijdens deze momenten waren.

Kangaroo Mother Care

Op een later moment in mijn carrière ben ik de tropenopleiding gaan doen gezien ik al jaren vrijwilligerswerk deed in Ghana. Tijdens een college van een kinderarts die jaren in Afrika heeft gewerkt, stipte hij heel even Kangaroo Mother Care aan, waarbij ik in twee minuten kreeg te horen hoe groot het effect van huid-op-huid contact kan zijn. Hier was mijn interesse gewekt en al snel was ik geïntrigeerd door de kracht van de natuur.

Huid-op-huid contact is goed voor de ouder-kind binding, zeker het eerste moment kort na de geboorte. Het vormt de basis voor een gezonde, emotionele, sociale, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby. Huid-op-huid contact is heel ontspannend voor de baby, maar ook voor de ouder. Een intensief huid-op-huid contact bevordert het hechtingsproces en brengt ouders en kind dichter bij elkaar.

Waarom Kangaroo Mother Care zo effectief is

Kangaroo Mother Care werkt omdat door het huid-op-huid contact worden de reuk, tastzin, gehoor en gezichtsvermogen gestimuleerd, wat zorgt voor de aanmaak van oxytocine bij moeder en kind. Dus behalve het belang van de hechting, krijg je door middel van buidelen gratis en voor niets een extra boost hormonen die ook een positieve invloed hebben op je melkproductie.

Fantastisch toch? Ik blijf mij erover verbazen hoe goed de natuur dit geregeld heeft.
In de volgende blogs neem ik jullie mee naar mijn werk in Ghana waarbij ik jullie iets meer over Kangaroo Mother Care ga vertellen en vervolgens de verbinding ga maken met huid-op-huid contact in de Nederlandse setting.