Terug

Kolven op werk: dit is alles wat je wilt weten

Je kunt doorgaan met de borstvoeding ondanks het feit dat jij en je baby af en toe van elkaar gescheiden zijn. Dit doe je door te kolven op werk. Afgekolfde melk is na voeding rechtstreeks aan de borst, de meest geschikte voeding voor je baby omdat die zo blijft profiteren van alles wat moedermelk te bieden heeft. Daarnaast blijft je melkproductie op gang en voorkom je bij jezelf volle of gestuwde borsten.

De wet over borstvoeding geven of kolven op werk

Overleg al tijdens je zwangerschap met je werkgever over je voornemen om borstvoeding geven en werken te combineren. Volgens de Nederlandse wet heb je de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om naar je kindje te gaan om te voeden en/of af te kolven op je werk. Je mag daarvoor tot een kwart van je werktijd gebruiken, waarbij je doorbetaald moet worden. Daarnaast heb je gewoon recht op je normale pauzes (artikel 4.3.8. Voedingsrecht uit de Arbeidstijdenwet uit2007). Je werkgever moet zorgen voor een geschikte ruimte die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat je comfortabel kunt voeden of afkolven.

Afkolven op het werk

Vaak zal je op je werk hetzelfde aantal keren afkolven als je anders zou voeden. Al zijn er ook moeders die minder vaak afkolven op werk dan ze thuis zouden voeden. Het is niet nodig je kindje thuis op een schema te zetten omdat je gaat werken. Het aantal voedingen op de dagen dat je thuis bent, kan veel afwijken van het aantal voedingen dat je afkolft of dat je kindje in je afwezigheid vraagt. Sommige kindjes drinken overdag niet of nauwelijks als hun moeder er niet is en halen dit ‘s avonds en ‘s nachts in.

Hoe vaak?

De ervaring leert dat drie keer per dag afkolven goed werkt, bijvoorbeeld halverwege de ochtend, rond de lunch en halverwege de middag. Daarnaast is het handig om je kindje zo kort mogelijk voor je gaat werken te voeden en zo snel mogelijk als jullie weer bij elkaar zijn, bijvoorbeeld op het opvangadres. Bij een grotere baby die al bijvoeding krijgt, hoef je waarschijnlijk minder vaak en veel af te kolven. Je kunt je terugkeer naar je werk ook uitstellen tot dat moment.

Wat voor kolf apparaat?

Er zijn veel verschillende borstkolven op de markt en een lactatiekundige kan je hierin adviseren.
Als je een kolfapparaat zoekt om te kunnen kolven tijdens het werk wordt meestal een dubbelzijdige elektrische kolf geadviseerd van een handzaam formaat zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen.

De elektrische borstkolf zal een verstelbaar kolfritme (cyclus) en/of zuigkracht (vacuüm) hebben.
Als je een dubbelzijdige kolf gebruikt kan je 1 flesje onder je onderarm klemmen en de andere met je hand vathouden terwijl je de kolf instelt.  Sommige kolfapparaten beschikken een app waar je je gepersonaliseerde voorkeuren kunt opslaan om vervolgens met één druk op de knop bij volgende kolfsessies de voor jouw juiste instellingen te kunnen gebruiken.

Klik op de afbeelding hieronder en zie een kort filmpje van de Alyssa MyArdo app:

Het algemene advies is om de zuigkracht van de kolf ongeveer even sterk te laten zijn zoals je baby dat doet, hetzelfde geldt voor het ritme. Onthoud goed dat ook kolven net als borstvoeding in geen pijn behoort te doen. Zoek dus het vacuüm wat het dichtst bij de zuigkracht van je baby komt. Wanneer het onprettig begint te voelen zet je het vacuüm op je kolf één stapje terug. Dit is het zogenoemde meest comfortabele vacuüm.

Je begint het kolven met een modus van een snel ritme en laag vacuüm om de melk toe te laten schieten. De melk komt eerst in druppeltjes en na het toeschieten komt de melk in straaltjes. Dat is het moment om over te schakelen naar de afkolfmodus, waarbij je het vacuüm verhoogt en het ritme zo laag mogelijk zet. Het is belangrijk te kolven tot er bijna geen melk meer uit je borsten komt: de straaltjes worden weer druppeltjes. Wanneer de melkstroom afneemt kun je borstcompressie toepassen. Heeft dat geen effect, dan kan je het kolfapparaat weer op een snel kolfritme zetten om een nieuwe toeschietreflex op te wekken. Tijdens het kolven kan de melk vaker toeschieten.

Toeschietreflex

Net als bij borstvoeding geven moet je bij het kolven de melk toe laten schieten.
Als je baby aan de borst ligt, gaat de melk vanzelf stromen. Als je gaat afkolven zal je soms de toeschietreflex bewust op moeten wekken. Dit doe je door het jezelf comfortabel te maken, door te zorgen dat je het niet koud hebt en door te ontspannen. Een paar keer diep in- en uitademen helpt vaak al goed. Als het niet wil lukken is het beter om te stoppen en het op een later moment nog eens te proberen. De volgende trucs kunnen helpen: warmte op de borsten, de borsten masseren, bellen met de oppas voor het afkolven, baby geluidjes afspelen, denken aan je baby, kijken naar een foto of filmpje van je baby, afleiding zoeken tijdens het afkolven, een ritueel volgen bij het afkolven, iets warms drinken. Vaak merken moeders dat afkolven met een dubbele elektrische kolf zorgt voor een snellere toeschietreflex en meer melk. Een ander voordeel van dubbelzijdig afkolven is de tijdswinst. Als het toch niet lukt kun je bij de huisarts vragen om neusspray met oxytocine, het hormoon dat de toeschietreflex opwekt.

Minder melk?

Om verschillende redenen kan je het gevoel hebben dat je melkproductie even een dip heeft.
Powerpumpen, ook wel clusterkolven genoemd, kan dan een uitkomst zijn. In twee tot drie dagen geef je je melkproductie een flinke boost zonder dat je daarvoor al te veel moeite hoeft te doen.

De meest populaire techniek is om één keer daags een powerpump sessie te doen van één uur. Je kiest zelf het moment uit dat voor jou werkt. Zorg wel dat je de opeenvolgende dagen dit ongeveer rond hetzelfde tijdstip doet. Het is belangrijk dat je tijdens deze kolfsessie lekker zit en bijvoorbeeld een film kijkt of gezellig aan het kletsen bent met je partner. Je kolfschema voor dit powerpumpen ziet er als volgt uit: 20 minuten afkolven – 10 minuten pauze – 10 minuten kolven – 10 minuten pauze – 10 minuten kolven. Wanneer je zin hebt, mag dit ook twee keer per dag: ’s ochtends en ‘s avonds een uur.

Op de manier die bij jou past

Er zijn veel verschillende manieren om borstvoeding en werk te combineren. Niet elke optie is even geschikt voor elk gezin, elke moeder, elk kind of elk beroep. Net zoals bij vele andere aspecten van je leven, is het vaak even zoeken naar een manier die goed bij jou en je situatie past. Een goede voorbereiding vergroot daarbij je kans op het succesvol combineren van de borstvoeding en je baan buitenshuis.