Terug

Mag je moedermelk opwarmen in de magnetron?

Over het wel of niet opwarmen van moedermelk in de magnetron verschillen de meningen. Waar de één zegt dat het geen enkel probleem is, ziet de ander het als een onverantwoorde optie. Maar hoe zit het nu echt? En waar komen beide redeneringen vandaan?

Moedermelk in de magnetron: waarom het slecht zou zijn

Lange tijd werd er afgeraden om moedermelk te verwarmen in de magnetron. In een magnetron wordt vloeistof niet gelijkmatig verhit, wat betekent dat er een kans is dat zogenaamde hot-spots ontstaan. Dit zijn plaatselijke hete plekken, die kunnen leiden tot verbrandingen in de mond van je baby.

Daarnaast blijkt dat in hot-spots vitamines en afweerstoffen kapot kunnen gaan, waardoor je baby niet optimaal kan profiteren van alle goede stoffen die moedermelk bevat.

Advies online

Wanneer je op Google zoekt naar het antwoord op de vraag of moedermelk in de magnetron kan worden opgewarmd, vliegen de verschillende meningen je om de oren. Nog steeds zijn veel mensen het eens met de stelling dat de magnetron niet de beste optie is, maar steeds vaker komt er geluid uit andere hoek dat het eigenlijk helemaal niet slecht is om te doen.

Het Voedingscentrum gaf jaren geleden aan dat het opwarmen in de magnetron werd afgeraden, terwijl het nu op de website staat als één van de manieren om moedermelk veilig op te warmen.

Hierbij is er wel een belangrijke mits, namelijk: de temperatuur. Moedermelk mag niet warmer worden dan vijftig graden Celsius. Ook wordt aangeraden om, wanneer je de magnetron gebruikt, het opwarmen een aantal keer te onderbreken om de hete delen te kunnen mengen met de rest van de melk. Doe dit door de fles te schudden of door bijvoorbeeld even met bestek erdoorheen te roeren.

Moedermelk verwarmen: de opties

Als je let op bovenstaande adviezen in acht neemt, is moedermelk verwarmen in de magnetron een prima optie. Er zijn echter ook andere mogelijkheden die (bijna) net zo snel zijn en waarbij je de temperatuur beter in de gaten kunt houden:

  • Vul een pannetje met warm water. Het flesje melk zet je hierin en binnen een minuut of 10-15 is het op temperatuur. Let wel op dat het water niet te heet is. Maximaal 50 graden Celcius dus.
  • Maak gebruik van een flessenwarmer. Hierbij is het slim om de flessenwarmer niet op de hoogste stand te zetten. Warmt moedermelk te snel op, dan verliest het beschermende stoffen.

Wat je ook doet, zorg vooral dat je goed blijft opletten en dat je voor het voeden altijd een beetje melk op je pols druppelt om er zeker van te zijn dat de melk niet te warm is. Het mag warm aanvoelen, maar niet heet.