Terug

Reflux en borstvoeding

‘Reflux’, je hoort er tegenwoordig best veel over. Wat is het precies en wat is het verschil met ‘gewoon’ spugen?

Reflux betekent letterlijk het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm.  Normaal gesproken zorgt het sluitingsmechanisme van de maag ervoor dat er weinig of niks van de maaginhoud terug kan naar de slokdarm. Soms functioneert dit klepje nog niet goed. Vooral bij baby’s komt dit vaak voor. De klachten lopen dan ook erg uiteen, de ene baby heeft hier veel last en de andere weinig.

Welke symptomen kun je herkennen?
Een ‘mondje teruggeven’ of ‘spugen’ geeft meestal geen klachten en wordt als normaal beschouwd. Baby’s met reflux hoeven niet persee te spugen. Het kan ook zijn dat de zure maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm. Dit herken je door dat ze steeds is wegslikken, overstrekken zich na een voeding, huilen vaak en zijn moeilijk te troosten.
Dit terugvloeien kan leiden tot beschadiging van het slijmvlies in de slokdarm. Bij ernstige reflux kan de baby ademhalingsproblemen krijgen (doordat de zure maaginhoud in de longen terecht kan komen) en beschadigingen aan de slokdarm.

Huisarts
Vermoed je reflux, maak dan een afspraak met je huisarts. Probeer vlak voor of tijdens de afspraak een voeding te geven, zodat de huisarts kan zien hoe de onrust zich uit. Je kunt ook een filmpje laten zien van je baby wanneer hij/zij onrustig is of onrust tijdens het voeden.
Soms verwijst de huisarts door naar de kinderarts.

Lactatiekundige
Naast het inschakelen van de huisarts is het ook verstandig om een lactatiekundige mee te laten kijken met de borstvoeding. Soms is de drinktechniek van de baby niet goed en krijgt hij hierdoor ongemerkt te veel lucht binnen. Dit kan krampen en reflux verergeren.

Wat kun je nog meer doen?

  • Draag je baby tegen de borst in plaats van over de schouder, zo verklein je de druk op het maagje. Mogelijk kun je gebruik maken van een draagdoek, zodat je af en toe ook je handen vrij hebt.
  • Zo rechtop mogelijk voeden.
  • Baby op de linkerzij leggen (alleen als hij wakker is).
  • De bedpoten aan het hoofdeinde van het bedje kunnen wat hoger geplaats worden op blokken, boeken of stenen. Leg je baby zo dicht mogelijk tegen het voeteneind om wegglijden te voorkomen.
  • Baby’s die last hebben van reflux willen soms vaker kleine beetjes drinken. Dit komt omdat moedermelk de pijn verzacht in de slokdarm. Dit is op zich niet erg, maar let er wel op dat je baby niet teveel melk binnenkrijgt en je productie te veel gestimuleerd wordt. Probeer een lege borst te geven als je extra aanlegt.

Johannesbroodpitmeel
Regelmatig wordt bij veel spugen/symptomen van reflux het advies gegeven om de voeding in te dikken met johannesbroodpitmeel (ook wel Nutriton genoemd). De aanname is dat dikkere voeding minder gemakkelijk terugstroomt in de slokdarm.

Het is niet bewezen dat dit werkt. De ingedikte voeding valt zwaarder op de maag. Daarnaast wordt zijn buik ‘extra’ gevuld, zonder dat dit voedingswaarde heeft. Vervolgens blijft de baby nog wel last houden van zure oprispingen, zonder dat er melk mee komt.

Overgevoeligheid voor voedingstoffen?
Soms is voedselovergevoeligheid een oorzaak van de reflux. Het gaat dan om overgevoeligheid voor koemelkeiwitten, soja en/of ei. Je kunt proberen om als moeder deze dingen tijdelijk uit de voeding te schrappen. Doe dit wel in overleg met een arts,- en/of diëtist.


Bronnen:

La Leche League

Caroline Bouckenaere. S.O.S. Reflux. 2011. Uitgevers Linkeroever.

Stephanie Lampe. Baby Reflux & andere onrust stokers. 2017. Uitgever: Droomparade.

Borstvoeding.com

Gastblog geschreven door:

De eerste keer aanleggen na de geboorte, en dan..? - Ardo Medical

Christine Bulsing
Lactatiekundige Zoete Melk
www.zoete-melk.nl