Terug

Wat zijn regeldagen en hoe herken je ze bij je baby?

Wat zijn regeldagen en hoe herken je ze?

Je eerst zo rustige baby is dat ineens niet meer; soms komt je baby opeens veel vaker voor een voeding. Net nadat hij in slaap is gevallen, is hij alweer wakker en op zoek naar eten. Zo’n toename van het aantal voedingen van tijd tot tijd is heel normaal en mogelijk zijn het de regeldagen.

Signalen dat je baby in zijn regeldagen zit:

 • Was je baby eerst heel tevreden en nu opeens onrustig?
 • Zwaait het onrustig met zijn handjes in de lucht?
 • Is hij continue op zijn knuistjes aan het zuigen?
 • Huilt hij veel meer dan je van hem gewend bent?
 • Lijkt het wel of hij constant honger heeft?

Dan heb je waarschijnlijk te maken met de regeldagen.

Wat zijn regeldagen?

Een baby geeft eerst hongersignalen (sabbelen op zijn vuistje, smakken, likken aan lipje) af, maar als je als ouder die signalen niet oppikt zit er voor je baby niets anders op dan te gaan huilen.
Vandaar dat de meeste ouders overvallen worden door hun opeens veel huilende baby terwijl deze eerst zo rustig was.

Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid melk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken. Dit is normaal baby gedrag. Er is geen sprake van een verstoorde melkproductie.
Tijdens de regeldagen worden vraag en aanbod opnieuw op elkaar afgestemd. Meestal valt de vraag van je baby naar meer voedingen samen met een groeispurt.

Regeldagen komen over het algemeen vooral voor wanneer je baby 9-10 dagen oud is, 3 weken oud is, 3 maanden oud is en 6 maanden oud is. Het kan echter ook op een ander moment plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer je moedermelkproductie iets aan het teruglopen is of wanneer je baby een virusje te pakken heeft. Door dan vaker te drinken krijgt je baby extra antistoffen binnen waardoor hij sneller opknapt. Wanneer je toegeeft aan het verzoek tot meer drinken van je baby  past de melkproductie zich vanzelf weer aan.

Hoe lang duren regeldagen?

Als je toegeeft aan je baby’s vraag, dus meer gaat voeden, dan duren de regeldagen meestal echt maar een paar dagen (2-3 dagen). Dan is vraag en aanbod weer op elkaar afgestemd en heb je meestal je tevreden baby terug.

Vooral de regeldagen op de 9e – 10e dag zijn voor veel ouders erg vervelend.
In de kraamweek leek alles goed te gaan, echter de kraamzorg is nog maar afgesloten en ineens heb je een onrustige baby in huis. Het helpt om te weten dat het waarschijnlijk een regeldag is en probeer dus niet onzeker te worden.

Te weinig melk?

Sommige moeders denken dat ze te weinig melk hebben, terwijl dat eigenlijk niet zo is. De redenen die tot twijfel leiden hebben vaak een andere oorzaak. Er is nogal wat variatie in groeipatronen bij borstgevoede baby’s en als je baby voldoende plasluiers en ontlasting heeft, is er meestal niet veel reden tot zorg.

Regeldagen bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, leg je je baby op verzoek vaker aan, al komt hij ieder uur, leg gewoon ieder uur aan. Door vaker aan te leggen verhoog je de productie van de borstvoeding en stem je vraag en aanbod weer op elkaar af. Let wel op dat je baby ook echt actief drinkt als je hem aanlegt, sabbelt hij alleen maar wat aan de borst, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.
Immers je baby wordt wel rustig als hij aan je borst ligt, maar drinkt niet effectief. Hieruit mag je opmaken dat de onrust geen teken van honger was.

Regeldagen en flesvoeding

Een veel voorkomend misverstand is de opvatting dat regeldagen en flesvoeding niet samengaan: regeldagen zouden enkel voorkomen als de moeder borstvoeding geeft. Maar ook baby’s die grootgebracht worden met kunstvoeding hebben groeispurten. Enige informatie over regeldagen is voor deze moeders dus ook nuttig!

Tips omgaan met regeldagen:

 • Kijk en luister naar je baby. Je baby geeft echt voldoende signalen af dat het trek heeft, het is aan jullie, als ouders om deze signalen op te pakken
 • Leg vaker aan bij borstvoeding en neem er de tijd voor
 • Twijfel niet aan je melkproductie, de natuur is zo gek nog niet en gaat heus meer melk produceren als je vaker aanlegt
 • Zorg goed voor jezelf, rust op tijd uit, schakel hulp in voor je huishouden waar nodig en eet gezond. Als jij goed in je vel zit kan je de onrust bij je baby beter aan
 • Blijf zelf voldoende drinken, immers je lichaam moet meer melk gaan produceren en heeft daar energie, maar ook vocht voor nodig
 • Realiseer je dat het met een paar dagen over is.

Belangstelling voor de omgeving

Na de eerste 2-3 maanden kan het voorkomen dat je baby zich vaker meldt om een andere reden dan een groeispurt. Je baby slaapt misschien wat minder overdag en gaat meer belangstelling krijgen voor de wereld om hem heen. Door zijn toegenomen interesse in alles wat er om hem heen gebeurt kunnen de voedingen wat onrustiger verlopen of heeft je baby na het stillen van de ergste honger, geen aandacht meer voor de borst. Niet lang daarna zal hij zich opnieuw melden.
Voeden in een rustige ruimte waar minder prikkels en afleiding zijn kan dan helpen.

Hoe herken je het verschil tussen clusteren en regeldagen?

Bij regeldagen is je baby de hele dag onrustig, hij wil continu drinken en doet dat ook effectief als je hem de borst aanbiedt. Bij clusteren is je baby vaak op één bepaald moment van de dag onrustig, vaak is dit aan het eind van de middag of in de avond.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Albertine, zij is lactatiekundige en schrijft regelmatig artikelen voor Ardo Medical. Lees ook alles over pijnlijke tepels, van oorzaak tot adviezen van.