Terug

Slaperige mama

Herken je dat? Die ontzettend zware vermoeidheid die over je heen kan hangen na de geboorte van je kindje? Voor mij waren de eerste weken na de geboorte behoorlijk vermoeiend. Uiteraard kwam dat ook door de gebroken nachten, omdat de kleine minstens twee keer per nacht wel een slok melk lustte. Overdag probeerde ik dan wel wat bij te slapen, maar toch weet ik nog heel goed dat ik achter de wandelwagen liep met een hoog ‘watten-gevoel-gehalte’ in mijn hoofd.
Komt dit door de borstvoeding? Of hebben alle kersverse moeders hier mee te maken?

Het klopt dat borstvoeding geven energie kost. Gemiddeld heeft een voedende moeder zo’n 500 kilocalorieën extra nodig per dag. Een deel van deze energie krijg je vanuit voeding, maar ook een groot gedeelte door regelmatig zitten of liggen. En laat je nu net voor de voedingen even moeten gaan zitten!
Daarnaast werkt je stofwisseling efficiënter, waardoor er minder energie verbruikt wordt.

Daarnaast voel je je ook meer vermoeid vanwege hormonen. Bijvoorbeeld het hormoon oxytocine, wat zorgt voor het toeschieten van de melk, kan voor een gevoel van loomheid of slaperigheid zorgen. Rusten is goed voor de borstvoeding, maar in ons hoofd willen we vaak ook praktisch weer dingen doen. Soms is het goed om toe te geven aan niks doen en alleen zorgen voor je baby (en evt. andere kinderen).
Het moeder worden is mentaal en lichamelijk een grote verandering. Je lichaam heeft niet voor niks bijna een jaar nodig om te ontzwangeren.

Na een aantal maanden borstvoeding geven merkte ik bij mijzelf dat mijn reserves opraakte. Ik viel veel af en dat zorgt er ook voor dat je minder energie overhoudt. Gezonde voeding is dus heel belangrijk tijdens het geven van borstvoeding. Heb je hier ook last van, probeer dan je voeding aan te vullen met gezonde vetten en eiwitten (avocado’s, noten, volle zuivelproducten etc.).

Verder is het interessant te weten dat de slaap van een moeder die borstvoeding geeft effectiever is dan van een moeder die geen borstvoeding geeft. Een baby die borstvoeding krijgt drinkt meestal nog wel wat vaker in de nacht, naast dat dit eigenlijk een fysiologisch gegeven is, is het voordeel dat je tijdens het voeden kan wegdoezelen en je snel weer slaapt na de voeding.
Je wordt hierbij geholpen door het hormoon oxytocine, dit komt vrij tijdens elke voeding. Het zorgt ervoor dat je makkelijker kan uitrusten en ontspannen. Daarnaast zorgt het hormoon cholecystokinine (CCK) ervoor dat je je meer slaperig gaat voelen en je baby ook beter slaapt. Via de moedermelk (met name de vettere melk) komt dit in de maag van de baby. Dit hormoon piekt aan het einde van de voeding en ongeveer 30-60 min. na de voeding nog een keer. Vaak doezelt je baby al een beetje weg als het de eerste borst heeft leeggedronken. Een tweede slokje melk krijg kan er dus voor zorgen dat je baby makkelijker in slaap valt.

Borstvoedingsgids

Als laatste vind ik het belangrijk om te zeggen dat erge vermoeidheid die blijft aanhouden niet zomaar op de borstvoeding aangeschreven mag worden. Het kost energie en het moederschap vraagt veel van je, maar alleen maar willen slapen of niet kunnen functioneren hoort hier niet bij. Het is verstandig om dan naar de huisarts te gaan. Mogelijk is er iets onderliggend wat de extreme vermoeidheid veroorzaakt.

Bron: La Leche League

Christine Bulsing

Lactatiekundige – Zoete Melk https://zoete-melk.nl/