Terug

Spruw behandelen: zo doe je het

Zoals in het vorige artikel (spruw wat is het en hoe ontstaat het?) aangegeven is het belangrijk om door een deskundige vast te laten stellen of er sprake is van spruw. Het is niet altijd eenvoudig om dit te herkennen omdat de symptomen niet eenduidig zijn. Het behandelen van spruw en candidiasis kan vaak via medicatie, maar vaak red je het hier niet alleen mee. Daarom geven we je ook wat tips mee rondom hygiëne en voeding.
Deze combinatie van maatregelen met medicatie zal waarschijnlijk een effectiever resultaat opleveren.

Doorgaan met voeden

Borstvoeding kan tijdens de behandeling gewoon doorgaan. Vaak merk je al verbetering in de loop van de tweede dag. Om het voeden iets minder gevoelig of pijnlijk te laten verlopen kan je:

 • Een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol
  Bij diepe pijn in de borst mag elke 4 uur 400mg ibuprofen gebruikt worden tot de eigenlijke behandeling werkt. De maximale dagelijkse dosis is 2400 mg.
 • Vaak en kort voeden. Begin de voeding aan de minst pijnlijke borst en schuif de baby door naar de andere borst als de melk is toegeschoten.
 • Het toeschieten van de melk bevorderen door o.a. warmte, ontspanning of kort kolven met de hand;
 • De pijnlijke borst(en) goed laten leegdrinken. Eventueel kan je tijdelijk gaan kolven en de melk op een andere manier geven. Invriezen van afgekolfde, met spruw besmette melk doodt de schimmel niet! (Her)besmetting kan plaatsvinden door gebruik van besmette afgekolfde melk.
 • Een tepelhoedje gebruiken

Antischimmelmiddelen voor behandelen spruw en candidiasis

Meestal zal de arts een anti-schimmelcrème voorschrijven voor de tepels en zo nodig de billen van de baby. Ook kan hij/zij een suspensie voorschrijven voor in het mondje van de baby. Om terugkeer van de klachten te voorkomen ga je na het verdwijnen van de klachten één tot twee weken door met de behandeling. Soms helpt de anti- schimmelcrème niet afdoende; de arts kan dan nog een ander middel voorstellen, bijvoorbeeld gentiaanviolet. Is er ook sprake van een bacteriële infectie van de tepel, dan krijg je er meestal ook een ontstekingsremmer en/of antibiotica voor.

Als je klachten na twee behandelingen terugkeren en/of klachten met diepe borstpijn aan blijven houden kan de arts ook een behandeling met medicijnen in capsulevorm voorschrijven.
Daar waar een crème lokaal werkt op de plek waar je het toepast, werkt een capsule in je hele lichaam.

Toepassing van anti-schimmelcrème

Moeder

 • Reinig na de voedingen je tepels en tepelhof af met een natgemaakt gaas met water of met een oplossing van een kopje water plus een theelepel azijn. Zuur is gistdodend. Goed aan de lucht laten drogen.
 • Breng na iedere voeding de crème heel dun op tepels en tepelhof aan.
 • Gebruik telkens een schone vinger. Ga niet met dezelfde vinger over een andere plek en kom niet met de gebruikte vinger aan de tube zalf om besmetting via de tube te voorkomen.
 • Verwijder vóór het voeden voorzichtig eventueel achtergebleven medicijnen van uw tepels. Was daarna de handen.
 • Bij kapotte of erg pijnlijke tepels kan het prettig zijn om orale gel of suspensie te gebruiken, want dit hoeft u niet te verwijderen voor de voeding.

Baby

 • Bestrijk volgens voorschrift na de voeding goed alle oppervlakten binnen in het mondje van je baby. Dat wil zeggen: tussen de wangen en het tandvlees, op de tong, onder de tong, boven in de mond en tussen de lippen en het tandvlees. Dit doe je met een schone vinger of met behulp van een wattenstokje.
 • De orale gel of suspensie kan je in de halve dosering ook na iedere voeding gebruiken om het mondje van de baby te behandelen. Dit is effectiever dan vier keer per dag.
 • Bij luieruitslag smeer je de aangedane plekken dun in.

Echter is een gezond lichaam de beste manier om spruw en candidiasis te behandelen. Probeer je weerstand dus op te krikken door vitaminerijk te eten en voldoende rust te nemen. Wat best een uitdaging kan zijn als een nieuwe moeder!

Voedingsadviezen

De schimmel die spruw en candidiasis veroorzaakt ‘leeft’ op suiker en kan slecht tegen zuur.
Het is dan ook aanbevolen om je dieet hierop aan te passen bij klachten, maar ook als je van jezelf weet dat je vatbaar bent voor schimmels ter preventie. Probeer zo weinig mogelijk zoete en suikerhoudende producten te gebruiken. Voeg in ieder geval geen extra suiker toe aan koffie, thee en maaltijden. Een vermindering van gist houdende producten als brood, fruit (druiven en meloen) en kaas zijn aan te bevelen. Gebruik zoveel mogelijk zure melkproducten. De zuurgraad van het lichaam reageert goed op zure producten. Door veel zuivelproducten te eten stijgt het lactosegehalte waardoor schimmels sneller kunnen groeien. Houd dus de balans.

Hygiënemaatregelen

Licht en lucht – ook bij kleding – zijn een belangrijk middel om de schimmelgroei af te remmen.
Onderstaande hygiënemaatregelen zijn adviezen die je kunt toepassen.

 • Was voor en na elke voeding, het verschonen van de luier en de toiletgang zorgvuldig uw handen gedurende minimaal 15 seconden met warm water en zeep.
 • Gebruik wegwerphanddoekjes om te drogen of gebruik iedere keer een schone handdoek.
 • Houd vingernagels kort.
 • Gebruik alleen zure zeep, géén antibacteriële zeep!
 • Doe iedere dag een schone bh of top aan.
 • Verschoon regelmatig zoogkompressen (bij voorkeur katoen). Houd de huid droog.
 • Was handdoeken, spuugdoekjes en kleren die in aanraking met de schimmel komen, in heet water (minimaal 60°C). Strijken en in de zon drogen helpt de schimmel te doden.
 • Kook spulletjes die de baby in zijn mond gestopt heeft (fopspenen, spenen, bijtringen, speelgoed) en alles wat in contact komt met de moedermelk (kolf, tepelhoedjes en -beschermers) dagelijks uit.
 • Vervang alle tepelhoedjes, fop- en flessenspenen regelmatig, dat wil zeggen: tijdens de behandeling wekelijks.
 • Koop nieuwe tandenborstels voor het hele gezin.

Hardnekkig

Wanneer een candida niet overgaat of steeds terugkomt, dan is het zeer waarschijnlijk dat ook andere familieleden met de schimmel besmet zijn. Het is dan zaak ook hen te behandelen en aan dezelfde hygiënediscipline te onderwerpen.

Het belangrijkste is de moed niet te verliezen en steun en begeleiding te zoeken!