Terug

Let op je baby, niet de klok – voeden op verzoek

Wanneer je baby geboren is na de 37e zwangerschapsweek en goed gezond is, mag je ervanuit gaan dat de baby in staat is om zelf aan te geven wanneer hij honger heeft.
Je kind zal je door middel van signalen laten weten wanneer het tijd is om te voeden, maar hoe herken je als nieuwe ouders deze signalen? In deze blog wordt uitgelegd wat voeden op verzoek is en wat voedingssignalen zijn om hier tijdig op te kunnen reageren.

Voeden op verzoek is eigenlijk niets anders dan kijken naar je kind,  je flexibel op te stellen en mee te gaan in wat je baby nodig heeft. Je kindje bepaald wanneer en hoe lang het wil drinken tot het voldaan is. Je voedt niet met tijdslimieten of met een strikt schema. Hiermee bepaalt je baby ook de melkproductie, deze wordt namelijk aangepast op de behoefte van de baby en werkt op basis van een vraag – en aanbod systeem.

Het herkennen van deze voedingssignalen wordt voor ouders al snel een tweede natuur.
De eerste dagen is er vaak nog geen sprake van een patroon en is het nog zoeken.
Het aantal voedingen per dag kan sterk variëren, van weinig voedingen tot veel voedingen om een goede melkproductie op te bouwen.

Geleidelijk aan zal je een soort patroon moeten zien ontstaan, met kortere tussenpozen tussen sommige voedingen vooral ’s avonds, en langere tussenpozen op andere momenten van de dag.
De duur van de voedingen zal waarschijnlijk ook wisselen, van een paar minuten tot veel langer –
op dezelfde manier dat wij ook op verschillende tijden verschillende hoeveelheden eten.
Je kunt verwachten dat je kindje zich minimaal 6 – 8 keer meld voor een voeding iedere 24 uur en voor de meeste baby’s zal dit in het begin nog vaker zijn. Een pasgeboren baby heeft gemiddeld na twee tot drie uur weer honger. Dat zijn dus al snel 8 tot 12 voedingen.
Een gezonde baby die een goede drinktechniek heeft en zijn eigen groeicurve volgt, zal een voedingsritme vinden dat goed bij hem past als je responsief reageert op de voedingssignalen.

Geen enkel schema of rooster kan je echter precies vertellen hoe vaak je je baby precies moet voeden, of hoe laat hij honger heeft. Laat je leiden door je kind.
Maar hoe zien die voeding – of hongersignalen er dan uit?
Vroege signalen zijn:

  • het sabbelen op de vingers of vuistjes
  • likken van de lippen
  • draaien van hoofd (zoekreflex)
  • zuigbewegingen maken met de mond of zuigen op duim
  • uitrekken en toenemend bewegen

Bovenstaand zijn allemaal tekenen dat je baby klaar is voor een voeding. Het kan zijn dat je kind wakker is of nog in zijn lichte slaap zit. Voeden in dit stadium is ideaal omdat de baby dan nog kalm is en goed aan kan happen. Huilen is het laatste teken van honger en tegen die tijd is de baby misschien te overstuur om effectief te kunnen voeden.  Het is dan ook belangrijk om een huilende baby eerst te troosten en wanneer het gekalmeerd is aan te leggen.

Om de voedingssignalen van jullie kindje goed te leren herkennen helpt het om veel bij elkaar in de buurt te zijn. Je nabijheid, je geluiden, je bewegingen en je ademhaling zullen de baby stimuleren om duidelijke signalen te geven. Sommige baby’s melden zich vanaf het begin heel duidelijk als ze willen drinken, andere baby’s hebben daar wat meer tijd voor nodig en zijn subtieler in hun signalen.
Een co-sleeper en/of een draagdoek zijn fijne middelen om je kind dicht in de buurt te hebben en toch ook enigszins je eigen ding te kunnen doen.

Misschien begrijp je inmiddels na het lezen over de voedingssignalen ook beter waarom er geen fopspeen geadviseerd wordt bij borstvoeding. Een deel van de signalen kan gemist worden als de baby een fopspeen aangeboden krijgt om in zijn zuigbehoefte te voorzien, het kan daardoor minder vaak om een voeding vragen. Daardoor wordt de tijd tussen twee voedingen onbedoeld opgerekt en kan dit een negatief effect hebben op je melkproductie omdat het systeem van vraag en aanbod verstoord raakt.

Je voedt je baby dus niet op de klok, maar wel de klok rond. De eerste maanden heeft je baby één of meerdere nachtvoedingen echt nodig. Nachtvoedingen zijn ook belangrijk voor de melkproductie gezien de  level van hormonen die verantwoordelijk zijn hiervoor ’s nachts het hoogst is. Door te voeden op verzoek krijgt je baby precies de hoeveelheid melk die hij nodig heeft en zorgt het voor een evenwicht in vraag en aanbod wat samen de basis vormt voor een succesvolle borstvoedingsperiode.

Soms kan het echter nodig zijn om te voeden volgens een schema, graag leg ik je in een volgende blog uit wanneer dit nodig is en geef ik je tips hoe dit te combineren met borstvoeding.

Vragen? Stel ze dan hieronder in een reactie aan mij.