Terug

Waarom is voeden op schema soms wel nodig?

Wanneer een baby na de geboorte een indicatie heeft om opgenomen te worden in het ziekenhuis valt hij onder de verantwoordelijkheid van de kinderarts. Gelukkig zijn er steeds meer ziekenhuizen waar er zogenaamde kraam of neosuites zijn waar moeder en kind samen op dezelfde kamer liggen en ze dus niet van elkaar gescheiden hoeven te zijn. Helaas is dit nog niet overal mogelijk en zijn er situaties waar moeder en kind dus wel apart van elkaar zijn, hoe doe je dit dan met borstvoeding?

Wanneer het allemaal wat anders loopt

Je melkproductie wordt met name in de eerste 10 tot 14 dagen opgebouwd en bereikt dan het zogenaamde plafond. Op basis van onderzoek is gebleken dat je tegen die tijd op een dagelijkse productie van minimaal 750 – 1000 ml zou moeten zitten. Hiermee heb je een goede basis gelegd voor een langdurige borstvoedingsperiode, wat betekent dat er ook na een aantal maanden nog voldoende voeding voor je baby beschikbaar is. In principe regelt de natuur dit vanzelf bij een gezonde moeder en gezonde baby. Maar wanneer het net allemaal wat anders loopt is het van belang om zoveel mogelijk in het ritme van een gezonde pasgeborene mee te gaan. Vanaf de geboorte is dat zo’n 8 – 10 voedingen per 24u. Wanneer je baby in het ziekenhuis opgenomen ligt is de kinderarts veelal verantwoordelijk voor de tijden, hoeveelheden voeding je kind krijgt en op welke wijze. Dit wordt genoteerd in het kind dossier en daar ligt dus de basis voor je voedingsschema.

Voeden op schema kan noodzakelijk zijn door verschillende situaties

Als ‘live’ voeden nog niet lukt of kan is het belangrijk om iedere 3 uren af te kolven. Ieder ziekenhuis heeft borstvoeding kolven op de neonatologie, kinder- en kraamafdeling beschikbaar hiervoor. Het medisch personeel is geschoold om jou daarbij te ondersteunen en is er vaak ook een lactatiekundige werkzaam binnen het ziekenhuis voor specifieke hulpvragen. Zolang je kindje opgenomen is in het ziekenhuis staat deze ondersteuning bij de borstvoeding tot je beschikking. De afgekolfde moedermelk bewaar in je de koelkast en label je met een sticker voorzien van datum en tijd. Wanneer je veel meer productie hebt dan je kindje kan drinken kan je de afgekolfde melk invriezen of overwegen het te doneren aan de moedermelkbank.

Een IBCLC lactatiekundige is een gecertificeerde gezondheidsprofessional die zich specifiek richt op de behoeften en zorgen van de moeder die borstvoeding geeft en haar kind. Het is de taak van de lactatiekundige IBCLC om informatie, kennis en expertise aan te reiken die ouders in staat stellen problemen bij het geven van borstvoeding te voorkomen, te herkennen en op te lossen.

Ook in de thuissituatie kan het soms nodig te zijn om tijdelijk niet op verzoek maar op schema te gaan voeden. Mogelijke situaties hiervoor zijn bijvoorbeeld ruim afvallen, laag geboortegewicht, geel zien en een (rand)prematuur geboren baby. Thuis is er geen kinderarts die bepaalt hoe vaak en wanneer je baby gevoed moet worden, maar dat betekent niet dat je het allemaal zelf maar uit moet zoeken. Tijdens je kraamweek heb je een kraamverzorgster in huis die ook goed geschoold is in borstvoeding, zij kan met je meedenken en bij vragen/twijfels kunnen jullie overleggen met de verloskundige. Lactatiekundigen zijn er ook buiten het ziekenhuis in vrijgevestigde praktijken en vaak kan je kraamhulp of verloskundige je naar haar doorverwijzen voor een passende oplossing in jullie situatie. Gezamenlijk maken jullie dan een tijdelijk voedingsschema waarbij een baby om de 3 uren aan de borst wordt gelegd.

Het is belangrijk dat je als moeder goed op jezelf blijft passen

Soms is alleen het vaker aanleggen – voeden op schema al genoeg om de melkproductie toe te laten nemen en daarmee de intake van je baby te vergroten. Er zijn ook situaties waar dit niet afdoende is en er tijdelijk bijgevoed moet worden. Bijvoorbeeld wanneer het een baby nog te veel energie kost om alles volledig aan de borst te drinken of heeft moeder zoveel pijn bij het aanleggen dat het een keus kan zijn om af en toe een voeding af te kolven en deze aan te bieden middels cup of fingerfeeding. Wanneer het voor langere tijd wenselijk is en de hoeveelheden groter worden kan ook het geven van de afgekolfde melk per fles besproken worden volgens de Early Feeding Skills Methode. Hierbij gebruik je de fles als het ware als een trainingsmiddel om de baby aan de borst te leren drinken.

Al met al kan voeden op schema en bijvoeden bijna een dagtaak zijn en kunnen het een paar heel intensieve dagen/weken worden voor zolang het nodig is. Het is heel belangrijk dat je als moeder goed op jezelf blijft passen, hoe lastig dat ook is. Zorg voor een netwerk om je heen die praktische zaken om je heen regelen zodat jij je kunt focussen op voldoende eten/drinken en slapen tussen de voedingen door. Vergeet niet de nodige knuffelsessies, liefst huid op huid met je baby.  Je bent zoveel meer dan een melkfabriek! Uiteindelijk doe je borstvoeding samen en kunnen jullie trots zijn als je het ondanks alles voor elkaar hebt gekregen om je baby te kunnen voeden met moedermelk waarmee je het de allerbeste start geeft voor zijn groei en ontwikkeling.