Terug

Fulltime kolven

Ik kon me alleen maar voorstellen hoe zwaar het voor moeders moest zijn om fulltime te kolven, maar in werkelijkheid was het nog veel zwaarder.

Doordat ons pasgeboren zoontje na 2 weken ernstig ziek werd en aan de beademing kwam te liggen ben ik gaan kolven om hem via een sonde mijn moedermelk te kunnen geven. Dag en nacht zette ik om de 2 a 3 uur de wekker om te kolven. Ik kan je vertellen dat je wanneer je wakker word door je baby, heel wat makkelijker is dan door de wekker en je aan de “machine” moet. Daarnaast wordt je productie makkelijker gestimuleerd wanneer er een baby aan je borst drinkt, dan wanneer dit door een apparaat gebeurd.

Ik heb met verschillende kolfapparaten gekolfd. Eén van het ziekenhuis, thuis met mijn eigen elektrische kolf en soms met de hand. Het maakte niet uit waarmee ik kolfde, maar er speelden wel veel factoren mee voor een goede kolfproductie.

Tips voor een optimale kolfproductie:

  • In contact met je baby. Wanneer mogelijk is kolf dan bij je baby, zo komt je knuffelhormoon (oxytocine) makkelijker vrij en schiet je melk beter toe. Kan dit niet, kijk dan naar filmpjes of foto’s van je kleine wondertje. Dit heeft mij echt geholpen.
  • Kolf net zo vaak als je baby voeding krijgt. Dit is zwaar, maar o zo belangrijk wil je genoeg melk voor je kleintje hebben. Hoe meer je vraagt van je borsten, des te meer melk er aangemaakt wordt. En hoe verleidelijk het ook kan zijn wanneer je helemaal gesloopt bent, om de nacht over te slaan, doe dit niet. Juist in de nacht is je melk aanmakende hormoon “prolactine” op zijn hoogst en wanneer je te lang niks van je borsten vraagt, gaat de melk juist teruglopen.
  • Veel huid op huid contact. Niks is lekkerder dan knuffelen met je blote baby! Huid op huid contact zorgt daarnaast ook nog eens voor een hogere afgifte van het melk aanmakende hormoon “prolactine”….win-win situatie : ) En dan heb ik het nu ook nog niet eens over alle voordelen voor je baby hiervan!

Tijdens de periode van de beademing heb ik dit niet kunnen doen. De weken erna was ons zoontje door andere medicatie nog steeds compleet van de wereld. Ik heb het huid op huid contact en het knuffelen toen dubbel en dwars ingehaald.

  • Pijnvrij kolven. Een goede maat borstschelp is hierin belangrijk. Daarnaast is het ook van belang om de stand van de kolf niet te hoog te zetten. Veel vrouwen denken dat wanneer je de kolf hoger zet, je meer melk aan gaat maken, maar dit is echt niet waar. Kolf in een stand wat prettig aanvoelt!
  • Zorg goed voor jezelf. Het is al zo intensief om voor een pasgeboren baby te zorgen. Wanneer je dan ook nog eens moet kolven naast het geven van de fles, of steeds naar de kinderafdeling moet vanwege je zieke baby is het bijna niet te doen! Probeer wel echt goed voor jezelf te zorgen:
  • Zorg voor rustmomenten voor jezelf.
  • Eet en drink voldoende. Door alle drukte kun je dit zomaar vergeten, maar dit is zo belangrijk!
  • Laat je lekker verwennen en accepteer hulp (vooral in de thuissituatie).

Dit alles is belangrijk doordat het toeschietreflex negatief wordt beïnvloed door spanning, vermoeidheid, pijn, zorgen en veel onrust rondom de moeder tijdens het kolven.

  • Zorg dat je ontspannen kunt kolven. Dus niet druk maken om het bezoek die er al is, of de dingen die je allemaal nog moet doen…relax!
  • Steun en hulp van de partner. Mijn man heeft mij voor de volle 100% gesteund. Dit gaf mij extra kracht om door te zetten. Hij hielp bijvoorbeeld met het klaarzetten van de kolf of het opruimen. Maar ook wanneer nodig voor de zorg van onze kinderen, zodat ik in alle rust kon kolven.
  • Geef niet op! Door alle stress rondom ons zieke zoontje en toen ook nog het overlijden van mijn oma, was mijn productie van meer dan genoeg tot bijna tot het nulpunt gedaald. Ondanks dat ik beter moest weten door mijn ervaring als lactatiekundige, was ik bang dat ik nooit meer genoeg melk zou hebben. Ik was helemaal uit het veld geslagen, maar ben stug doorgegaan met alle bovenstaande tips en ik kan jullie vertellen dat het me uiteindelijk gelukt is en ik nu al een jaar met heel veel liefde en plezier borstvoeding geef.
  • Als het niet lukt. Zoals ik al beschreven heb is het echt zwaar en spelen heel veel factoren een rol. Je bent absoluut geen mindere moeder wanneer het toch niet lukt! Wees blij met wat je al gegeven hebt! Dit is al super knap van je en waardevol voor je baby.

    Geschreven door:

       

        Amanda Oldenburger
        www.lactatiekundigezuidwolde.nl