Terug

Baby aanleggen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je baby aan te leggen. Je kunt je baby de borst zelf laten pakken (intuïtief borstvoeding geven) of actief ondersteunen bij het aanleggen. Bij het intuïtief borstvoeding geven worden de natuurlijke reflexen van de baby gebruikt. Hij beweegt naar de borst toe en pakt deze vanzelf.

Intuïtief borstvoeding geven/buikligging

Baby aanleggen

Je zit half rechtop of ligt met opgericht bovenlichaam en steunt comfortabel op kussens. De baby ligt naakt of gekleed op zijn buik op je ontblote borst.
Wacht gewoon af wat je baby doet. Wanneer hij honger heeft, zal hij de borst beginnen te zoeken en na een paar pogingen vanzelf aanhappen. Geef hem de tijd, verander misschien nog een keer een beetje de positie van je baby.

Actief aanleggen

Als je baby moeite heeft om de borst te pakken, kan het handig zijn om je baby actief te ondersteunen bij het aanhappen.

Borst vasthouden

Houd je borst met de vrije hand zodanig vast dat vier vingers deze aan de onderkant goed steunen. De duim wordt boven de tepelhof geplaatst.

Als de borst gespannen is en je baby heeft moeite om voldoende borstweefsel in de mond te pakken, dan kan het helpen om de huid licht naar voren te schuiven. De tepelhof wordt zo rekbaar en maakt het gemakkelijker voor je baby om aan te happen.

Baby aanleggen

Plaats je baby zodanig dat de tepel in de richting van de neus wijst. Het hoofdje is iets naar achter gebogen. De kin en de onderlip raken de borst aan.

De tepel raakt de bovenlip van je baby. Daardoor opent je baby zijn mondje wijd.

Wanneer het mondje wijd open is, breng je de baby door een snelle, maar voorzichtige beweging naar de borst. Je baby heeft de tepel met een groot deel van de tepelhof in zijn mondje. Onder- en bovenlip zijn naar buiten getuit, kin en punt van de neus raken de borst aan.

Als er bij het begin van het aanleggen aanvankelijk een hevige pijn optreedt, dan is de baby niet optimaal aangelegd. Maak hem los van de borst en leg hem opnieuw aan.