Terug

Borstvoeding geven en werken

Weer beginnen met werken is geen reden om vroegtijdig te stoppen met borstvoeding. Dit is eerder een reden om door te gaan met borstvoeding, want je kind zal je tijdens je afwezigheid missen. Door het geven van borstvoeding kan hij weer lekker dichtbij je zijn. Het is echter wel een kwestie van een zekere mate van organisatie. Belangrijk hierbij is dat je je werkgever tijdig informeert over je voornemen om borstvoeding te blijven geven. Kijk of het geven van borstvoeding op de werkplek mogelijk is, of dat je je werkplek voor het geven van borstvoeding kunt verlaten of dat je de mogelijkheid hebt van thuis uit te werken of op de werkplek te kolven.

Als je moedermelk wilt afkolven, is het handig om drie weken voordat je weer gaat werken, te beginnen met het afkolven van melk om een kleine melkvoorraad aan te leggen. Je kunt een kolf huren of kopen. Met de Calypso-To-Go krijg je een borstkolf waarmee je op de werkplek heel stil kunt kolven, de moedermelk gekoeld kunt bewaren en veilig mee terug naar huis kunt nemen.

  • Heb je moeite om voldoende ­moedermelk af te kolven, probeer dan ’s morgens aan één kant borstvoeding te geven en bij de andere borst af te kolven.
  • Je baby heeft tijd nodig om aan de fles te wennen, soms zijn er meerdere pogingen nodig. Vaak drinkt hij beter, wanneer de vader, een babysitter of opa of oma de fles geeft.
  • Geef je baby borstvoeding, voordat je thuis vertrekt, ook wanneer het niet zijn gewone voedingstijd is.
  • Let erop dat je kleding kiest waarmee je discreet kunt kolven.
  • Plan circa 30 minuten voor het klaarzetten van de kolf, afkolven en schoonmaken van de kolfset in.
  • Om de melkaanmaak in stand te houden bij een moeder die uitsluitend borstvoeding heeft gegeven, is het zinvol om elke 3 tot 4 uur te kolven. Na introductie van de bijvoeding met circa 6 maanden hoeft er minder vaak te worden gekolfd.
  • ’s Nachts en op vrije dagen kun je je baby naar behoefte borstvoeding blijven geven.
Borstvoeding geven en werken