Borstvoeding in de eerste dagen
De eerste uren na de geboorte zijn voor het begin van de borstvoedingsrelatie heel belangrijk, omdat dan de zoekreflex en de zuigreflex het sterkst aanwezig zijn. De beste start voor de borstvoedingsrelatie is, wanneer de baby na de geboorte naakt op de buik van de moeder wordt gelegd en daar blijft liggen tot hij aan de borst zuigt. Voor een deel kruipen de baby’s zelfs op hun buik zelf naar de borst en vinden de tepel zonder hulp van buitenaf.
Sommige baby’s zuigen al aan het begin energiek, anderen sabbelen meer of likken voorzichtig aan de tepel.
In veel ziekenhuizen hebben jij of je partner de mogelijkheid om je baby ook direct na een keizersnede op je ontblote bovenlichaam te pakken en hem zo liefdevol te verwelkomen.
Als dit niet mogelijk mocht zijn, dan kun je de beginfase ook op elk moment inhalen. Leg je naakte baby gedurende enkele uren direct op je ontblote borst (kangoeroeën). Dit bevordert onder andere de melkaanmaak en laat jullie relatie van dag tot dag groeien.
Het begin van het toeschieten van de melk
Op de 2e tot 4e dag na de geboorte (soms ook op de 6e of 7e dag en bij vrouwen met te vroeg geboren baby’s pas op de 10e tot 14e dag) begint geleidelijk het toeschieten van de melk, de overgang van de voormelk naar de rijpe moedermelk. De borsten worden warmer, groter en vol. De hoeveelheid melk neemt toe. Vaak gaat dit proces vergezeld van een zwelling van de melkklieren met harde en pijnlijke borsten. Door vaak aanleggen vanaf de geboorte en korte, zachte massages van de borsten kan een zwelling van de melkklieren worden voorkomen. Als het toeschieten van de melk toch pijnlijk wordt, dan kunnen de volgende tips heel waardevol zijn en voor de baby het aanhappen gemakkelijker maken:
- Regelmatig leegmaken van de borst door vaak aanleggen of afkolven, bijvoorbeeld met de elektrische borstkolf Carum.
- Kort afkolven vóór het geven van borstvoeding, zodat het gespannen gevoel minder wordt en de baby de borst beter kan pakken.
- Bij een sterke zwelling rond de tepelhof helpt het om met de vingertoppen zacht op het gebied rond de tepel in de richting van de borstkas te drukken (reverse pressure softening method).
- Koude kompressen na het geven van borstvoeding, bijvoorbeeld met de Temperature Pack (zie pagina 40, Ardo borstvoedingsproducten), kunnen eveneens handig zijn.