Borstvoedingsposities
Er zijn verschillende borstvoedingsposities en mogelijkheden om je baby aan te leggen. Deze kun je in de loop van de borstvoedingsperiode steeds weer veranderen. Het is altijd belangrijk dat je voor jezelf een ontspannen, comfortabele positie vindt.
Optimaal aanleggen wil zeggen dat de baby zodanig wordt gehouden dat:
- Oor, schouder en heup een lijn vormen en de baby naar de moeder toegekeerd ligt.
- De mond van de baby zich ter hoogte van de tepel bevindt.
- De punt van de neus en de kin de borst tijdens de gehele de voeding aanraken.
- De boven- en onderlip naar buiten getuit zijn.
- De arm van de moeder ondersteund is en de schouders ontspannen zijn.
Liggend borstvoeding geven
Liggende houding
Jij en je baby liggen op een zij, buik aan buik, heel dicht bij elkaar. Deze borstvoedingspositie is vooral ’s nachts aan te raden of wanneer je overdag tijdens het geven van borstvoeding wilt uitrusten.
Buikligging (intuïtief borstvoeding geven)
Je zit half rechtop of ligt met opgericht bovenlichaam en steunt comfortabel op kussens. De baby ligt naakt of gekleed op zijn buik op je ontblote borst.
Zittend borstvoeding geven
Rugbyhouding
De rug van je baby rust op je onderarm, het hoofdje wordt door je hand ondersteund en de beentjes zijn naar achter gestrekt. Een borstvoedingskussen ontlast je, zodat je het gewicht van je baby niet met je spierkracht hoeft te dragen.
In deze houding kun je het zuigen van je pasgeboren baby goed beoordelen en controleren. Deze borstvoedingspositie is bijzonder geschikt voor het geven van borstvoeding aan tweelingen, baby’s die te vroeg geboren zijn, na een keizersnede of wanneer je baby verkouden is.
Klassieke bakerhouding
De baby ligt in je arm op een zij, zodat zijn hele lichaam naar je toegekeerd is. Je hand ondersteunt daarbij zijn billetjes.
Doorgeschoven bakerhouding
Ook bij deze positie ligt de baby in je arm op een zij en zijn hele lichaam is naar je toegekeerd. Als er aan de rechterzijde wordt aangelegd, houd je de baby in je linkerarm, zodat je onderarm hem ondersteunt en zijn hoofdje in je hand rust.