Terug

Elektrische borstkolf gezocht en wat moet hij kunnen?

Het voeden van baby’s aan de borst is naast de natuurlijke vorm van voeding, het voldoen aan de behoefte van troost en rust. Echter er zijn altijd situaties waar een borstkolf nodig is. Als lactatiekundige wil ik je hierbij een leidraad aanbieden, die kan helpen bij de keuze van een geschikte borstkolf.

In dit eerste deel gaat het over de elektrische borstkolf.

 

 

Je baby is geboren en je geniet van de gezamenlijke knuffeltijd. Na een paar dagen blijkt plotseling, dat het gewicht van je kind niet echt toeneemt en je het gevoel hebt, dat de borstvoeding niet goed verloopt.
Het advies van de vroedvrouw luidt bijkomend af te kolven. Je kunt nu door de gynaecoloog een voorschrift laten schrijven, en in deze situatie is het het beste om een elektrisch dubbelzijdig afkolfapparaat bij een verhuurpunt te huren. Aangezien je deze gebruikt om de hoeveelheid melk te verhogen, is het belangrijk dat deze efficiënt is, je individuele voorkeuren mogelijk maakt, zacht is, eenvoudig te gebruiken, gemakkelijk kan worden gebruikt in combinatie met een dubbele borstkolf, en dat ze het zuigen van de baby imiteert.

Wanneer je baby aan de borst gaat, om de honger te stillen, zul je merken dat deze in het begin zeer snel zuigt, met kleine pauzes, ook nog echt zacht. Dit gebeurt totdat de melk begint te stromen. Deze periode wordt de stimulatiefase genoemd en moet zeker in het programma van de borstkolf worden opgenomen om een goede melkwinning te verkrijgen. Omdat we nu eenmaal allemaal anders zijn, moet ook in de stimulatiefase het aanpassen van de frequentie van het zuigen en de zuigsterkte regelbaar zijn, om de toeschietreflex optimaal en tijdig op te roepen, zodat je ook nog tijd over hebt om met je baby te knuffelen.
Een ander belangrijk criterium is dat je je instellingen correct en nauwkeurig kunt wijzigen. Je hebt ook een eenvoudig herkenbare bediening nodig om de zuigkracht en zuigfrequentie aan te passen, dit zorgt voor een aangenaam gebruik. Wanneer je op basis van bestaande instellingen de zuigsterkte te sterk instelt, kan dat zeer onaangenaam zijn, dus let bij het huren goed op!
De zuigkracht moet zo worden ingesteld, dat je je comfortabel voelt en geen pijn hebt, omdat pijn de melkopbrengst vermindert!
Belangrijk voor een optimale melkproductie, is de keuze van een passende borstschelp. Deze mag niet te groot en niet te klein zijn.

Een belangrijk criterium is ook het geluidsniveau van de borstkolf, want wanneer je 6-8 keer per dag afkolft, kan een zeer luid geruis op den duur veel van je gehoor vergen, en er uiteindelijk toe leiden dat je het afkolven als zeer onaangenaam gaat ervaren. Een tip: als je een handdoek onder de borstkolf legt, kun je het geruis veel doen verminderen.
Het afkolven zal je melkhoeveelheid weer doen toenemen. Je verloskundige of lactatiekundige kan je laten zien, hoe je je baby met de afgekolfde moedermelk voedt, aangezien het doel is om na een bepaalde periode enkel borstvoeding te geven. De voordelen zijn duidelijk:
-Moeders die borstvoeding geven hebben de melk altijd op de juiste temperatuur en in de juiste verpakking bij de hand, wat veel moeite en afval spaart!
-Moeders die borstvoeding geven moeten geen ingewikkelde protocollen naleven, omdat zij precies weten wanneer hun baby honger heeft, en aan de inhoud van de luiers kunnen zien, of de baby goed groeit.
-Moeders die borstvoeding geven zijn ontspannen, aangezien het regelmatig en intensief contact met de baby daarvoor zorgt.

Hier vind je een beknopte lijst, in het geval je een elektrische borstkolf nodig hebt:
1.Individuele instelling van de zuigfrequentie en de zuigsterkte is beschikbaar
2.Eenvoudige bediening van de instellingen
3.Aansluiting voor een dubbele borstkolf
4.Geluidsarm afkolven mogelijk
5.Verschillende borstschelpen zijn beschikbaar

Hartelijke groet,

de lactatiekundige

Calypso_Carum_banner_bold