Terug
gesloten systeem borstkolf

Wat is een open en gesloten systeem bij een borstkolf?

Wat is een gesloten afkolfsysteem? 

Sommige moeders hebben een elektrische borstkolf nodig om moedermelk op te vangen of op te wekken. Hygiëne is belangrijk bij het afkolven en bewaren van moedermelk. Wanneer de moedermelk in een ziekenhuis wordt afgekolfd, is het kiemspectrum aanzienlijk hoger dan in de thuisomgeving. Als moedermelk nodig is voor premature baby’s of zieke pasgeborenen, is het aspect hygiëne van groot belang. Maar ook moeders die moedermelk over een langere periode willen bewaren door in te vriezen, hebben moedermelk nodig die zo schoon mogelijk kan worden verkregen om de immunologisch belangrijke cellen te behouden. Moeders die een borstkolf huren, moeten zeker weten dat deze voldoende hygiënisch is om de borst van de moeder tegen infecties te beschermen.

Voor het afkolven van moedermelk hebben moeders een bijpassende afkolfset nodig. Het moet geschikt zijn voor haar tepelgrootte en passen bij de borstkolf die ze gebruikt. Elke fabrikant van een elektrische borstkolf, biedt een precies passend systeem. Nu zijn er wel verschillen en wel als eerste, de afkolfset is direct aangesloten op de borstkolf middels een gesloten systeem en dus ook direct verbonden met de borst van de moeder. Een gesloten afkolfsysteem zorgt voor een perfecte hygiëne, omdat er daardoor geen moedermelk in het apparaat kan komen vanwege een barrière tussen de borst en de borstkolf. Als een open systeem wordt gebruikt, kunnen melk of andere vloeistoffen in de borstkolf besmetting veroorzaken, micro-organismen kunnen groeien en vervolgens worden doorgegeven aan de moeder, wat tot infecties kan leiden. De slangetjes die de afkolfset en de borstkolf verbinden moeten ook tegen vocht worden beschermd om zo dus besmetting van de moedermelk te voorkomen.

Hoe dichter de barrière bij de moederborst is, hoe veiliger de hygiëne. Door het gebruik van de ARDO afkolfsets met de unieke en gepatenteerde VacuuSeal techniek ontstaat er een 100% gesloten systeem. Dit betekent dat er nooit moedermelk of lucht in de motorunit van de elektrische borstkolf kan komen. De beschermende barrière is door een onafhankelijk laboratorium goedgekeurd.