Terug
kolven voor je baby

Kolven voor je baby

Door ANNA SCHOEMAKERS van

Het is gelukt! Baby Saimi heeft een half jaar volledig van borstvoeding kunnen genieten. Even diep ademhalen, even bij stil staan, want het is toch maar weer een prestatie, die ik al zorgend en werkend voor elkaar wilde krijgen en ook inderdaad heb gekregen. Met steun van mijn naaste collega’s en het thuisfront.

Na 3 maanden verlof ben ik gaan kolven. Kolven op momenten dat ik niet bij Saimi in de buurt was om haar zelf te kunnen blijven voeden. In mijn geval heb ik wel een baan, maar geen vaste werkplek. Dus heb ik op allerlei verschillende plekken gekolfd. Een goede borstkolf is daarvoor wel echt nodig. Met dank aan Ardo Medical kon ik in een bescheiden kolftasje de elektrische kolf dagelijks meenemen. Zo was ik op een dag bij een conferentie en kolfde ik in een lege zaal met veel lege stoelen, een beamer die nog projecteerde op een scherm, en met een groot raam met uitzicht naar buiten.
Op een andere dag kwam ik in de kamer van een directie terecht, want die kon als enige op slot en was op een rustige plek in het gebouw. Als ik er aan dacht, heb ik bij het bedanken gezegd dat een goede kolfplek echt wel nodig is, voor eigen werknemers, voor relaties en ook zeker in deze tijden van flexibel werken.

Om rustig te kunnen kolven, zeker op een onbekende plek, is het fijn dat je een paar praktische tips al weet ter voorbereiding op wat komen gaat. Dat je bijvoorbeeld weet dat er niemand plotseling binnenkomt is belangrijk, maar ook dat je goed kunt zitten met een tafel voor je, liefst met een stopcontact op een handige plek. Niet ergens ver onder, achter de tafel. Al is het snoer van de netadapter vernieuwd bij Ardo, je kan nu zeker 1.70 meter afstand gaan vanaf een stopcontact.  Ook is het prettig dat jij anderen niet hoort en anderen jou niet. Een aangename temperatuur is ook fijn. Niet te koud dus!

Op een enkele dag lukte het me ook niet. Ik weet nog dat ik veel vertraging had met de trein en geen mogelijkheid zag om ook maar ergens te kolven. Ik ben toen zo snel mogelijk naar huis gereisd en heb daar gekolfd.

Baby Saimi is nu negen maanden en ze begint nu flink te eten. De overgang van helemaal borstvoeding naar vaste voeding gaat eigenlijk snel, binnen twee maanden tijd heeft ze geleerd om met haar eigen handjes dat wat op haar bordje ligt in haar mond te stoppen. Brood, worteltjes en broccoli, banaan en avocado, alles is interessant genoeg om te bevoelen en op te eten.

Aan alle mama’s die er aan zitten te denken om ook te gaan kolven zou ik willen zeggen: gewoon doen! Zorg daarbij voor een goede borstkolf en uitleg van iemand met deskundigheid of ervaring. Alle avonturen voor jou horen er bij. Het aller belangrijkste is: je kindje groeit er van!