Terug

Melkstuwing en borstontsteking

Gedurende de gehele periode van borstvoeding, maar vooral in de eerste weken thuis, kan het voorkomen dat de borsten na het geven van borstvoeding harde schijven of plekken hebben en pijnlijk zijn. Je voelt je alsof je griep hebt (vermoeidheid, pijn in de gewrichten, hoofdpijn). Deze symptomen duiden op een melkstuwing.

Bij melkstuwing adviseren wij je zo snel mogelijk te handelen en de volgende maatregelen te treffen:

  1. Leg vóór het geven van borstvoeding gedurende circa 10 minuten een vochtig-warm kompres aan, zodat de melk beter stroomt.
  2. Leg je kind zodanig aan dat zijn kin in de richting van de harde schijf/plek wijst.
  3. Masseer de harde schijven/plekken zachtjes tijdens het geven van borstvoeding.
  4. Als de borst na het geven van borstvoeding nog steeds harde schijven/plekken heeft, kolf dan de borst met een zachte borstkolf (bijvoorbeeld ­Carum) en masseer tegelijkertijd de harde schijven/plekken.
  5. Na het geven van borstvoeding/­afkolven koel je je borst circa 20 minuten met een koud kompres, bijvoorbeeld met de Temperature Pack.
  6. Gun jezelf voldoende rust. Het is het beste om met je baby in bed te gaan liggen. Drink veel.

Worden de symptomen binnen enkele uren niet minder of treedt er koorts op, neem dan contact op met een arts, een lactatiekundige IBCLC of een vroedvrouw, omdat het gevaar van een borstontsteking bestaat. In tegenstelling tot wat vroeger werd gedacht, hoeft ook bij een borstontsteking of het innemen van antibiotica niet te worden gestopt met borstvoeding.