Terug
Papa: een belangrijke ondersteuner bij borstvoeding

Papa: een belangrijke ondersteuner bij borstvoeding

5 tips hoe de vader het borstvoeding geven kan ondersteunen

1. Meer te weten komen over borstvoeding

Dat is meteen de belangrijkste van de vijf punten; de rest komt dan meestal vanzelf. Vaders die voldoende kennis over borstvoeding hebben, zijn over het algemeen op de hoogte van de betekenis ervan: borstvoeding is enorm belangrijk voor de psychische en lichamelijke ontwikkeling en het welbevinden van moeder en kind.

Een onvoorwaardelijk JA tegen borstvoeding van de kant van de vader betekent vaak een grote steun voor de moeder. Het geven van borstvoeding is voor mama en baby namelijk een leerproces. Een vader die daar niet achter staat, kan onzekerheid veroorzaken en het proces mogelijk bemoeilijken.

2. Mama actief ondersteunen

Spreekt toch vanzelf – maar hoe dan? Gewoon concreet vragen, mama weet immers het beste welke soort ondersteuning zij op dat moment nodig heeft. Vergeet daarbij niet dat elke moeder/elk kind uniek is; de behoeften kunnen daarom natuurlijk ook verschillen.

3. Mama geruststellen en een hart onder de riem steken

Borstvoeding lukt niet altijd van begin af aan. Geruststellende woorden en eerlijke complimenten op het juiste moment doen soms wonderen. O ja, niet zo nuttige tips of zelfs ouderwetse opvattingen van familieleden, vrienden enz. kunnen een nog onervaren mama behoorlijk in de war brengen. Misschien lukt het je om dat soort gesprekken bij mama vandaan te houden.

4. Niet gekwetst zijn als het ook zonder jou goed gaat

Als mama even geen hulp nodig heeft – ook goed! – gebruik die tijd goed om uit te rusten, je bent vast en zeker snel weer nodig 🙂

5. Vergeet niet om aan jezelf te denken

Is dat niet volledig in tegenspraak met het bovenstaande punt? Nee, helemaal niet. Tenslotte is deze nieuwe levensfase ook voor de vader (zeer) vermoeiend – en een uitgeputte papa kan niemand meer ondersteunen: mama niet, de baby niet en zichzelf ook niet.

Nog meer ondersteuning tijdens de borstvoedingsperiode

Niet zo belangrijk als papa – maar desondanks een belangrijke ondersteuning: andere hulpmiddelen die de borstvoeding kunnen vergemakkelijken vind je hier.