Terug

Pijnlijke tepels

Gevoelige tepels in de eerste 3 tot 4 dagen na de geboorte zijn normaal. Houden de klachten echter langer aan of zijn de tepels pijnlijk en vertonen wondjes, kloofjes of korstjes of bloeden ze, dan is dat meestal te wijten aan niet correct aanleggen. Zoals bijvoorbeeld wanneer je baby alleen de tepel en te weinig tepelhof in zijn mondje heeft, je baby het mondje niet wijd genoeg opent, de lippen ingetrokken zijn, de moeder zich bij het aanleggen naar voren buigt enz.

Zelden zijn zuigproblemen, spruw (een schimmelinfectie die wordt gekenmerkt door witte vlekken in het mondje van de baby) of een kort tongriempje de oorzaak van pijnlijke tepels.

Pijnlijke tepels veroorzaken een felle pijn. Laat je daarom zo snel mogelijk adviseren door een specialiste op het gebied van borstvoeding.

De volgende maatregelen kunnen helpen:

  • Oorzaak vaststellen en verhelpen, bijvoorbeeld correct aanleggen.
  • Baby eerst aanleggen aan de borst die het minst pijnlijk is.
  • Vaak en korter aanleggen is beter dan lange pauzes inlassen.
  • Verschillende borstvoedingsposities kiezen.
  • Lanolinezalf gebruiken, bijvoorbeeld Gold Cream. De 100% zuivere lanoline bevordert de zelfgenezing.
  • Het geven van borstvoeding even stoppen en kolven. Het “Sensitive Programme” van de Carum werd ontwikkeld voor het afkolven bij pijnlijke tepels. Het begint met een nauwelijks voelbaar startvacuüm en een lage instapcyclus, die heel voorzichtig aan het gevoel van de moeder kunnen worden aangepast.
Carum borstkolf met “Sensitive Programme”