Tandverzorging van je kind
Wanneer het eerste melktandje doorkomt, verschilt enorm van baby tot baby. Over het algemeen komt het eerste tandje met zes tot acht maanden tevoorschijn. Een kind heeft meestal tegen het 3e levensjaar alle melktanden gekregen – 10 in de bovenkaak en 10 in de onderkaak. Zijn gebit is daarmee in eerste instantie volledig.
De tanden groeien niet allemaal tegelijk, maar komen meestal met twee tegelijk door het tandvlees.
Bij veel kinderen ontstaan er geen problemen bij het krijgen van tanden. Voor veel andere baby’s is het krijgen van tanden echter pijnlijk en onaangenaam. Wat helpt bij problemen bij het tanden krijgen?
- Wat zijn melktanden?
Melktanden hebben een lichte, melkachtige kleur en zijn duidelijk witter dan de echte tanden. Melktanden zijn vanwege hun mineraalgehalte witter dan de blijvende tanden, daarom is hun glazuur dunner. Daarom hebben melktanden veel verzorging nodig, omdat ze niet over volledig ontwikkeld glazuur beschikken en dus extra kwetsbaar zijn.
- Wanneer beginnen met tandenpoetsen?
Als je baby de eerste tandjes krijgt, is het raadzaam om de tanden na elke maaltijd zachtjes te reinigen. In het begin kun je de tandjes met een wattenstaafje of een babytandenborstel met een rubber laagje en schoon water poetsen.
Als bijna alle melktanden door zijn gebroken, moeten de tandjes tweemaal per dag worden gereinigd.
Zodra de baby kiezen heeft gekregen, kun je de tandjes met een kindertandenborstel en water verzorgen. Over de vraag of de tandjes tijdens het eerste levensjaar moeten worden gepoetst, woedt nog steeds een grote discussie. Elke moeder maakt daarbij haar eigen keuze.
- Hoe vaak moeten de tanden worden gepoetst?
Aangeraden wordt om de tanden na elke maaltijd te poetsen. De reden daarvoor is dat speeksel na het eten een hogere zuurgraad heeft, waardoor het tandglazuur zachter wordt.
- Waar poets ik de eerste tandjes mee?
Voor de reiniging van de eerste tandjes kun je een speciale, zachte kinderborstel gebruiken. Let erop dat de haren van kunststof zijn, zodat het glazuur niet wordt aangetast. Poets bij het tandenpoetsen voorzichtig en niet te hard, aangezien het tandvlees aanvankelijk erg gevoelig is.
- Waarom is de tandverzorging zo belangrijk?
Baby’s krijgen de eerste suiker al via de moeder- en flessenmelk binnen. Later komen daar suiker- en zuurhoudende dranken , zoete pap, zoete melkdrankjes, sap en koekjes bij. Hoe langer en vaker suiker en zuur zich in vloeibare of vaste vorm in de mond bevinden, om de tanden heen spoelen en aan de tanden blijven plakken, hoe groter het risico op het ontstaan van cariës.
- Tips om het tandenpoetsen voor je kind en jezelf leuk te maken:
Tandenpoetsen is vaak niet makkelijk, zowel voor je kind als voor jezelf. Daarom raden veel artsen en experts aan om de kaakkam speels en zachtjes met een zachte kindertandenborstel te masseren. Zo went je kind makkelijker en sneller aan de tandenborstel.
a) Voorbeeld
Het tandenpoetsen leert je baby het beste door „learning by doing“, oftewel speels. Laat je baby bij jou toekijken. Daardoor leert de baby door observatie dat tandenpoetsen normaal is en went er sneller aan.
b) Met de tandenborstel spelen
Een andere mogelijkheid is het spelen met een tandenborstel. Geef je kind zo vroeg mogelijk een tandenborstel, zodat het daar de eerste ervaringen mee op kan doen. Als een kind de borstel zelf kan vasthouden, voelt het zich zelfstandiger.
c) Mamma‘s tanden poetsen
Je kunt je eigen tanden ook af en toe door de baby laten poetsen. Daarna draai je het spelletje om. Zo leert het spelenderwijs en met plezier om met een tandenborstel om te gaan en te poetsen.
- Cariës
Cariës kan makkelijker ontstaan als het zuur dat door bacteriële tandaanslag (plak) ontstaat, het glazuur aantast en weg kan vreten. Snij- en hoektanden hebben er het meest last van. Als een melktand eenmaal door cariës is aangetast, steekt hij mogelijk ook de tand ernaast aan.
- Hoe kun je cariës vermijden?
- Soms kan het hoge gehalte melksuiker in de moedermelk al cariës veroorzaken. Vooral ’s nachts is het risico hoger omdat de baby dan veel minder speeksel produceert en de melksuiker aanzienlijk langer op de tanden van de baby blijft zitten. Wat dit betreft is het aan te raden om meteen na het doorkomen van het eerste tandje te beginnen met het poetsen van de babytanden.
- Kant-en-klare pap van granen en vruchten bevat relatief veel suiker. Om die reden is het niet aan te raden om met de fles te voeden.
- Om kindertanden gezond te houden, kunnen kinderen beter niet steeds zoete koekjes, chocoladerepen of snoep eten.
- Water is de beste dorstlesser: vermijd een teveel aan suikerhoudende thee en vruchtensap, die veroorzaken namelijk cariës. Geef de baby in plaats daarvan liever water dat eerst gekookt is.
- Zuren in vruchtensappen (ook in verdunde) en suiker in levensmiddelen, sappen en thee kunnen het glazuur aantasten. Behalve cariës bedreigt ook citroenzuur de tanden van kinderen. Dit zuur wordt via de voeding of via drinkklare dranken opgenomen. Zo heeft bijv. ijsthee een hoog gehalte aan schadelijk citroenzuur.
- Lik de flessenspeen, fopspeen, lepel of vork van je baby nooit af: ouders kunnen hun kind heel makkelijk met cariësbacteriën besmetten. Daarom moet je de lepel of de fopspeen van je kind niet aflikken, omdat anders de bacteriën zich, voordat het überhaupt al tanden heeft, al in de mond van het kind gaan verspreiden.
- Bij de keuze voor tandpasta is het belangrijk om er een met fluor te nemen. Fluor beschermt de tanden tegen cariës. Moedermelk bevat suiker en kan via cariës schade aan de melktanden veroorzaken.
Multi-Mam BabyDent tegen problemen bij het krijgen van tanden
Multi-Mam BabyDent bevat het natuurlijke 2QR-complex en helpt snel bij problemen bij het krijgen van tanden. Het product is hormoon-, suiker- en alcoholvrij. Bovendien bevat het geen conserveermiddelen. De gel voor het doorkomen van tanden is zonder recept verkrijgbaar bij alle apotheken of online, bijvoorbeeld in de Ardoshop.
Fluor maakt de tanden harder
Een fluorhoudende tandpasta helpt bij de bescherming tegen cariës, omdat het tandglazuur erdoor harder wordt. Los van of je tandpasta met of zonder fluor gebruikt, moet elke tandpasta na het tandenpoetsen uit worden gespuugd en gespoeld.
Fluor is een sporenelement dat de botten en tanden van de baby helpt aanmaken en verstevigt. Het bevordert het doorkomen en de gezondheid van de tanden. Fluor beschermt de tanden tegen de aanval van zuren, die met behulp van suiker het ontstaan van de cariës veroorzakende bacteriën in de mond bevorderen. Fluor verhindert het vermenigvuldigen van de bacteriën in het speeksel en de plak, alsook de vorming van aanslag op de tanden en het onttrekken van mineralen.