Terug
Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap

Voordelen van sporten tijdens de zwangerschap. Sport brengt vele voordelen voor Moeder & Kind

Hoeveel sport is tijdens de zwangerschap nog aan te bevelen? Welke voordelen heeft sporten voor moeder en kind? Wat is het effect op de baby? Welke sporten zijn geschikt of juist niet?

Zolang je je goed voelt en er geen risicozwangerschap is vastgesteld, kun je gewoon doorgaan met sporten en op die manier fit blijven.

Of sport tijdens de zwangerschap voor jou een optie is of niet, hangt af van een aantal individuele factoren. Daaronder vallen bijv. de algemene gezondheidstoestand van de moeder, haar leeftijd, het verloop van de zwangerschap (met of zonder complicaties), de intensiteit van de oefeningen, en tenslotte de verschillende takken van sport.

Je kunt je het beste van tevoren door de gynaecoloog of de vroedvrouw laten onderzoeken en adviseren. Het is aan te bevelen om geen nieuwe sporten uit te proberen.

1. Voordelen van het sporten voor de moeder

In een groot aantal wetenschappelijke studies is aangetoond dat regelmatig trainen zowel voor de moeder als voor het kind veel voordelen kan opleveren: sport houdt de moeder fit, vermindert typische rugklachten en het vasthouden van vocht, een te sterke gewichtstoename, zwangerschapsdiabetes of depressies.

Het regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap bevordert het welbevinden (beter slapen), de spierspanning en een verbetering van het prestatievermogen van zwangere vrouwen. Bovendien kan sport overmatige gewichtstoename en rugpijn verminderen.

Volgens onderzoeken lijken sportieve vrouwen beter met de problemen van de zwangerschap om te kunnen gaan. Mits goed en gedoseerd uitgevoerd, bevordert sporten de weerstand en het immuunsysteem en beschermt het tegen infecties. Het versterkt je bekken, wervelkolom en gewrichten en voorkomt rugklachten.

Rek- en strekoefeningen verbeteren de elasticiteit van de spieren en voorkomen spierpijn en spierspanningen. Sporten stimuleert de spijsvertering, verlaagt het risico op cardiovasculaire problemen, op trombose en op kramp in je spieren en kuiten aanzienlijk.

Bij het sporten komt bovendien het gelukshormoon “endorfine” vrij, dat meestal je humeur verbetert en stress vermindert. Hoe fitter je tijdens de zwangerschap bent, des te sneller herstelt je lichaam zich na de geboorte, en des te eerder pas je weer in je oude spijkerbroek.

Let op: Bij risicozwangerschappen wordt aangeraden om je training van tevoren met een arts te overleggen.

2. Voordelen van sporten voor de baby

De baby profiteert ook van de sportactiviteiten van de moeder. In talrijke onderzoeken kon worden vastgesteld dat baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap actief sporten, een gezonder geboortegewicht hebben, de weeën en de geboorte beter doorstaan en zich sneller van de geboorte herstellen.

Tijdens het trainen worden baby’s zowel door de geluiden en trillingen in het moederlichaam als door het veranderde hartritme gestimuleerd. Daarom hebben ze in dat geval na de geboorte vaak minder stress.

Ook wordt bij kinderen van getrainde zwangere vrouwen een betere stofwisselingsactiviteit en minder vaak overgewicht vastgesteld. Een ander voordeel bij baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap sportief bezig zijn, kan zijn dat de kinderen meestal eerder doorslapen, minder snel buikkrampjes krijgen en zich beter kunnen ontspannen.