Terug
Voorkom pijnlijke tepels door goed aanleggen

Voorkom pijnlijke tepels door goed aanleggen

Droge of pijnlijke tepels? Hier de oplossing hoe je het kunt behandelen en hoe te voorkomen!

Als een nieuwe mama weet je dat het geven van borstvoeding goed is voor je baby. Toch kan borstvoeding een uitdaging zijn. Je tepels kunnen uitdrogen na de borstvoeding. De kraamverzorgster en/of lactatiekundige kunnen je hierbij helpen het te behandelen en liever nog het uitdrogen van je tepels te voorkomen. Want indien onbehandeld, kunnen droge tepels zeer pijnlijk worden en als ze barsten kunnen ze gaan bloeden of krijg je allerlei nare infecties.
Natuurlijk wil je dat voorkomen. Het kan het borstvoeding geven aan je baby moeilijk maken. Sommige moeders worden wanhopig omdat borstvoeding pijnlijk is en stoppen om die reden. Dat is zonde! Laten we eens kijken naar de oorzaken voor droge tepels en hoe dit dus te voorkomen is.

De oorzaken van droge tepels in de borstvoedingsperiode

De belangrijkste oorzaak van droge tepels in de borstvoedingsperiode is een onjuiste aanlegtechniek. Als je baby alleen aan de tepel zuigt in plaats van het gehele borstweefsel rondom de tepel veroorzaakt dit irritatie. Het is dus belangrijk dat je baby goed wordt aangelegd. Hiervoor kunt u een lactatiekundige om hulp vragen of lees meer op de website van Ardo medical.

Je tepels kunnen ook uitdrogen door het gebruik van zeep of geparfumeerde douchegel. De huid op en rondom de tepels is zeer gevoelig en vooral zeep kan zeer droog zijn. Het resultaat is uitdrogen en gebarsten tepels. Ook kan je voedingsbeha irritatie veroorzaken wanneer deze langs je tepels wrijft. Zoogkompressen zijn dan een uitkomst, koop hier je Day&Night zoogcompressen, zacht en comfortabel.

Behandeling en preventie van droge tepels

Houd je tepels droog tussen de voedingen. Laat ze drogen aan de lucht of droog ze zachtjes af met een zachte handdoek. Ook is een zachte, katoenen voedingsbeha prettig om irritatie te voorkomen. Om je tepels te beschermen voor en tijdens de borstvoeding kan je de Multi-Mam balm proberen. Dit product is op basis van plantaardige oliën en je tepels blijven zacht en soepel. En het allerfijnste eraan is dat u de balm niet hoeft te verwijderen voorafgaand aan de borstvoeding!

tepelverzorging