Terug

Kolven, waarom en wanneer?

Je baby kan als geen ander je borsten leegdrinken en je melkproductie stimuleren, maar soms is het nodig om je moedermelk af te gaan kolven. Het kan in het begin misschien een beetje onwennig zijn (hoe vaak heb ik vrouwen wel niet horen zeggen, dat ze zich net een melkmachine voelen), maar kolven kan wanneer dit nodig is een handige en effectieve oplossing zijn!

Een aantal indicaties om te gaan kolven zijn:

  • Je baby is te vroeg geboren en kan zelf nog niet aan de borst drinken;
  • Je moedermelk komt om wat voor reden ook langzaam op gang;
  • Je baby krijgt bijvoeding;
  • Je wil een voorraadje melk hebben voor als je eens een dagje weggaat of weer gaat werken.

Je baby is te vroeg geboren en kan zelf nog niet aan de borst drinken

Wanneer je baby te vroeg geboren is en zelf nog niet aan de borst kan drinken, start je zo snel mogelijk met kolven om je moedermelk op gang te brengen. In het ziekenhuis krijg je hierin begeleiding van de verpleegkundigen en eventueel lactatiekundigen.

Je moedermelk komt om wat voor reden ook langzaam op gang

Het kan zijn dat je moedermelk langzaam op gang komt. Je baby kan op dat moment al wel meer behoefte aan moedermelk hebben. De vraag van je baby is dan hoger dan het aanbod van je moedermelk. Door meer te vragen van je borsten, kan je uiteindelijk voldoen aan de vraag van je baby. Dit kun je doen door na te kolven. Wanneer je baby goed aan beide borsten heeft gedronken, ga jij kolven. De moedermelk die je dan nog afkolft, kun je dan geven aan je baby. Wanneer je moedermelk is toegenomen en je weer voldoet aan de vraag van je baby, kun je stoppen met kolven en volledig borstvoeding gaan geven.

Bijvoeding voor de baby, betekent kolven voor de moeder

Je baby krijgt bijvoeding

Het kan zijn dat je baby bijvoeding nodig is. Dit betekend dat je baby eerst aan je borsten zal drinken en nadien voeding na krijgt. Je baby krijgt dan meer voeding aanboden, dan je borsten kunnen aanmaken. Om aan de vraag van je baby te kunnen voldoen, ga je dan kolven na de borstvoeding. Wanneer je moedermelk is toegenomen en je weer voldoet aan de vraag van je baby, kun je stoppen met kolven en volledig borstvoeding gaan geven.

Vanaf 4 – 6 weken kun je af en toe moedermelk gaan afkolven en via een flesje aanbieden om te oefenen

Je wil een voorraadje melk hebben voor als je eens een dagje weggaat of weer gaat werken

Wanneer de borstvoeding goed verloopt is het de eerste 4 weken niet nodig om te gaan kolven. Vanaf 4 – 6 weken is het goed om eens een flesje moedermelk aan je baby te geven. Wanneer je hier bijvoorbeeld pas mee start wanneer je daadwerkelijk gaat werken, kan je baby hier tegen protesteren. Geloof mij, het is al spannend genoeg om weer te gaan werken en als je baby dan ook nog geen flesje moedermelk wil leegdrinken heb je lange en vervelende werkdagen.

Ook zou het kunnen dat je eens een dagje weggaat en je van te voren moedermelk wilt afkolven. Dit kun je het beste doen na de ochtendvoeding. Dan heb je vaak de meeste voeding. Bedenk goed…het gaat om een voorraadje! Niet gelijk een vriezer vol…

Wanneer je twijfelt of vragen hebt over het kolven of bijvoorbeeld het afbouwen hiervan, neem dan contact op met het consultatiebureau of lactatiekundige. Zij kunnen je hier op de juiste manier in begeleiden.

Gastblog geschreven door:
Waar is die gebruiksaanwijzing bij de geboorte van mijn baby? - Ardo Medical

Amanda Oldenburger
Lactatiekundige Zuidwolde
www.lactatiekundigezuidwolde.nl