Terug

Waar kan je pasgeboren baby het beste slapen?

Een baby die in de baarmoeder groeit, wordt omringd door een aangename temperatuur, gedempte klanken en de hartslag van de moeder. Na de geboorte herkent het de vertrouwde stemmen en slaapt dan vaak goed in een omgeving met alledaagse geluiden. In de eerste maanden kan het nog niet zoveel tijd alleen gelaten worden en vraagt het de aandacht van de moeder op regelmatige en individuele intervallen. Als de familie ’s nachts gaat slapen, dan kondigt de baby zich aan om er zeker van te zijn dat het nog altijd goed beschermd wordt. Van nature heeft de baby behoefte aan regelmatige impulsen en stimulatie om de lichamelijke functies te behouden. Dit wordt verzekerd door de fysieke nabijheid en de borstvoeding.

Hoe werkt het voor je als moeder, hoe gaat het met jouw slaapritme?

Al in de laatste weken voor de geboorte verandert het slaapritme en het slaappatroon van jou als aanstaande moeder. Je wordt gemakkelijker gewekt door de bewegingen ’s nachts van de ongeboren baby. Na de geboorte lijk je niet moe te zijn, ondanks de fysieke inspanning. Veel moeders slapen gedurende de eerste 3 dagen slechts een paar minuten, verdeeld over de hele dag. Hierna lijkt het of het slaapritme van jouw als moeder en je baby gesynchroniseerd zijn. Telkens wanneer de baby inslaapt, val je ook in slaap. Als je baby zich beweegt, wordt je als moeder onmiddellijk wakker. Het is de basis voor een optimale wisselwerking tussen moeder en kind. Het slaapritme van de moeder is opnieuw geprogrammeerd. De voorwaarde voor deze moeder-kind interactie is een ongestoorde omgeving. Om deze reden is het belangrijk dat moeder en baby na de geboorte in huidcontact blijven en niet gescheiden worden van elkaar.

Waar slaapt je baby? Bij jou of in een apart bedje?

Er bestaan talloze, maar zeer uiteenlopende aanbevelingen voor de babyslaap, zodat het moeilijk is om je als jonge ouder goed geïnformeerd te voelen. In de afgelopen jaren werd meer kennis opgedaan over de ontwikkeling in de vroege kinderjaren, die ons ook goede informatie ter beschikking stelt. In een slaaplaboratorium werden de slaappatronen van moeder en baby paren onderzocht in twee verschillende situaties. In een situatie sliep de baby in een apart bed en in de andere situatie sliep het samen met de moeder in een bed, wat ook bekend staat als co-sleeping. De studies toonden aan dat de baby’s in co-sleeping meestal sliepen met het gezicht naar de moeder toe gericht. Moeder en kind toonden onderling afgestemde bewegingen, werden vaker wakker, sliepen minder diep en de moeders gaven tweemaal zoveel borstvoeding dan de andere groep en dit drie keer langer. De baby’s die bij de moeder in bed slapen, huilen echter minder. Het kwam erop neer dat beide groepen van moeders een vergelijkbare hoeveelheid slaap hadden.

Hoe kan je als ouder plotselinge kindersterfte minimaliseren?

In de aanbevelingen om de risico’s van plotselinge kindersterfte te minimaliseren, was er altijd weer het punt dat de baby alleen in zijn eigen bed zou moeten slapen. Deze aanpak staat echter haaks op de vele huidige bevindingen en verstoort de exclusieve borstvoeding. Als je als moeder het co-sleeping in de praktijk wil brengen en samen met de baby in een bed wil slapen, moet je volgende voorzorgsmaatregelen nemen.

  • De baby mag niet slapen tussen de ouders in, omdat de vader een ander slaappatroon heeft en niet opmerkt dat de baby naast hem ligt.
  • De baby moet beschermd worden om niet uit bed te vallen
  • Alcohol en drugs zijn absoluut taboe
  • Roken levert ook risico’s op. Niet in de nabijheid van de baby roken. Draag een hoed of ander hoofddeksel om te roken, doe nadien andere kleding aan en was grondig je handen

Door co-sleeping, word je vaker wakker en heb je een minder diepe slaap, stimuleer je de baby en stabiliseert het zijn orgaanfuncties, zodat het onder bepaalde voorwaarden ook kan beschouwd worden als een variante voor preventie. Er ontbreken echter nog verdere studies, om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Hoe zit het met baby’s en moeders in speciale situaties? Zoals vroeggeborenen? 

Niet alle baby’s worden op tijd en gezond geboren en ook jij als moeder kan ziek worden. Dan ligt de nadruk niet op het nauwe contact tussen moeder en baby, maar op een optimale medische zorg, waardoor je van elkaar gescheiden zal zijn. Als de toestand van jou als moeder of je baby stabiel is, kan het huidcontact opnieuw worden ingehaald en regelmatig uitgevoerd. Dit zorgt alsnog voor een nauw contact tussen moeder en baby en beïnvloedt vervolgens de interactie op een positieve manier.

Als je borstvoeding geeft, zal je al snel merken dat de nachten aangenamer en ontspannender zijn als wanneer je ervoor moet opstaan. Vrouwen die samen met hun baby slapen, geven hun kinderen langer borstvoeding en hebben minder vaak problemen bij de borstvoeding. Luister niet naar verhalen over vertroetelen, afhankelijkheid of verzwakken. Ga gewoon verder op je eigen gevoel! En blijf dat doen gedurende je ouderschap.