Uitscheuren tijdens je bevalling, alles wat je erover wil weten
De kans is aanwezig dat je vagina tijdens de bevalling wat uitscheurt. Dit is heel normaal en komt vooral bij de eerste bevalling vaak voor. Hoewel een hoop aankomende moeders bang zijn voor het uitscheuren, is het zelden een groot probleem en niet zo eng als het klinkt. In deze blog delen we alles over uitscheuren tijdens de bevalling en wat je kan doen om het uitscheuren zoveel mogelijk tegen te gaan.
Hoe ontstaat uitscheuren tijdens de bevalling?
Je kindje komt tijdens de bevalling langs te bekken. Doordat het kindje zowel de spieren als de huid van de bekkenbodem oprekt, kunnen er op die plekken scheurtjes ontstaan. Scheurtjes kunnen bij iedereen ontstaan, maar er zijn wel een aantal dingen die de kans op scheuren vergroten. Het wordt onder andere beïnvloed door de grootte van de baby, de ligging van de baby in het baringskanaal en door de duur van de bevalling.
Verschillende soorten scheurtjes
Een scheurtje wordt ook wel een ruptuur genoemd. Er zijn verschillende soorten rupturen die kunnen ontstaan, waarvan vooral de perineumruptuur vaak voorkomt. Of de ruptuur gehecht moet worden en of het tijd nodig heeft te herstellen is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie. Luister altijd naar de verloskundige. Hieronder de verschillende rupturen:
- De perineumruptuur. Hierbij ontstaat er een scheurtje tussen de vulva en de anus. Er bestaat een eerste-, tweede- en derdegraads ruptuur. De derdegraads ruptuur is het ergste en heeft, in tegenstelling tot de eerste- en tweedegraads, enkele weken nodig om te herstellen. De derdegraads ruptuur komt maar bij 1 op de 50 vrouwen voor.
- De vaginaruptuur. Hierbij ontstaat de scheur aan de binnenkant van de vagina.
- De labiaruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de kleine schaamlippen.
- De cervixruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de baarmoederwond.
- De clitorisruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de clitoris, waarbij ook de urinebuis kan inscheuren.
Uitscheuren tijdens de bevalling tegengaan
Het is onmogelijk om uitscheuren helemaal te voorkomen, omdat je simpelweg niet overal invloed op hebt. Wel kun je verschillende dingen doen om de kans op (ver) uitscheuren te verminderen.
- Ter voorbereiding op de bevalling kun je oefeningen doen voor je bekkenbodem. Je leert hierbij de bekkenbodem meer te controleren en te voelen wanneer het zich aanspant of wanneer het juist ontspannen is.
- Het kan helpen om een warm washandje tegen de perineum (de bilnaad) aan te duwen tussen de weeën door. Het helpt om het weefsel soepeler te maken.
- De Ardo ‘Natal Perimassage’ is speciaal ontwikkeld om het risico op een perineale scheur (of episiotomie) te beperken. Daarnaast ondersteunt het een zachte bevalling en vermindert het de pijn. Het is de ideale voorbereiding op een vaginale bevalling.
- Luister tijdens de bevalling goed naar de verloskundige. Het advies om soms even niet te persen wordt vaak gegeven om het weefsel kans te geven wat op te rekken.