Terug
Borstvoedingsposities

Borstvoeding geven is niet altijd makkelijk

Borstvoeding geven is uniek, bijzonder en intiem, maar ook lang niet altijd makkelijk! 

Zelf heb ik bij ons dochtertje 6 weken gemarteld omdat ik erg veel borstvoeding had. Klinkt als een luxe probleem, maar wat een ellende in het begin. Ze verslikte zich vaak tijdens een voeding. Kreeg in een hele korte tijd heel veel voeding binnen, wat ze kort daarna weer uitspuugde met het gevolg dat ze met 1,5 a 2 uur weer aan de borst wilde drinken. En ja….ook s ’nachts.

Tijdens één van de voorlichtingen die ik geef vroeg een zwangere dame aan mij waarom ik dan toch nog steeds doorging met borstvoeding geven.

Dat deed ik om meerdere redenen:

  • Zelf heb ik astma gehad en sinds mijn geboorte eczeem. Door de antistoffen in mijn moedermelk hoopte ik onze dochter hiervoor te beschermen. Ze is nu 4 jaar oud en heeft gelukkig (nog) geen astmatische klachten of eczeem.
  • Ik vond het zo bijzonder om onze baby zelf te kunnen voeden en te zien groeien van mijn moedermelk.
  • Borstvoeding is meer dan je kind voeden. Wanneer onze dochter het nodig had, kon ik haar ook troosten met de borst.
  • Je hebt de voeding voor je kind altijd bij de hand en ook nog op de juiste temperatuur.

Na die heftige 6 weken ging het dan eindelijk beter. Dit was een pittige periode, maar ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en voor een langere periode met heel veel liefde en plezier borstvoeding heb kunnen geven! Dit gun in andere moeders ook!

Borstvoeding is vaak een kwestie van investeren in tijd en energie de eerste weken, maar daarna plukken jullie er de vruchten van!

Gelukkig gaat het geven van borstvoeding ook vaak goed, maar houd er wel rekening mee dat het in het begin een kwestie van investeren in tijd en energie kan zijn. Jij en je pasgeboren baby moeten wennen en hoewel borstvoeding geven natuurlijk is, gaat het niet altijd vanzelf. Probeer in je achterhoofd te houden dat wanneer het geven van borstvoeding de eerste weken niet gaat zoals je zou willen, het steeds makkelijker zal gaan en je er later echt de vruchten van plukt.

Gastblog geschreven door:
Waar is die gebruiksaanwijzing bij de geboorte van mijn baby? - Ardo Medical

Amanda Oldenburger
Lactatiekundige Zuidwolde
www.lactatiekundigezuidwolde.nl