Terug

Borstvoeding, mag dat nou pijn doen?

Vaak wordt er gezegd dat borstvoeding even doorzetten is. Even doorbijten, het mag pijn doen. Even ‘eelt kweken’ op je tepels…  Maar is dat ook daadwerkelijk zo? Is het zo, dat na de pijn van de bevalling, de pijn verder gaat op de tepels? Hoe kan het toch dat zo veel moeders deze pijn inderdaad doormaken en ook ‘gewoon’ zijn gaan vinden?

Natuurlijk is het zo, dat de eerste week het oefenen met de borstvoeding energie kost om een goede samenwerking te creëren tussen jou en de baby. Jij doet het voor de eerste keer en de baby net zo goed. Een baby wordt geboren met reflexen die jullie zal helpen om tot een goede borstvoeding te komen. Goede voorbereiding, en geduld zal jullie helpen om het aanhappen en aanleggen steeds makkelijker te laten worden. Geef jezelf en de baby zeker 2 dagen “aanklooi-tijd”. Deze dagen is het oefenen, oefenen en steeds beter worden in de houding, het herkennen van de signalen en het effectieve drinkgedrag van je baby.

Borstvoeding komt op gang door een hormonale respons. Deze wordt gestimuleerd door het drinken van je baby aan de borst. Wanneer borstvoeding pijn doet of juist helemaal niet voelbaar zou zijn, zal je lichaam niet de juiste hormonen vrij laten. Dat komt een melkproductie niet ten goede.  Daarbij is het hebben van kloven nou niet echt een pretje. Pijn zorgt voor een verkeerde interactie tussen jou en de baby. Dat is absoluut niet de bedoeling en ook zeker niet een natuurlijk iets. Tepels horen er gaaf en gezond uit te zien, ook tijdens de borstvoedingsperiode.

Bij Ardo krijgen we veel reacties binnen van vrouwen die toch tepelkloofjes kregen en onze Multi-Mam Kompressen hebben gebruikt. Multi-Mam verzacht, helpt uitstekend en ook heel snel! De kompressen bevatten alleen plantaardige producten; een natuurlijk tepelverzorgingsproduct en dat jou samen met een goede aanlegtechniek helpt om snel weer te kunnen genieten van je kleintje.

Voor een positieve borstvoedingsrelatie is allereerst een goede voorbereiding nodig. Weten wat je kan en mag verwachten. Daarna is de juiste begeleiding nodig, van je kraamverzorgende en wanneer jullie er niet uitkomen is er altijd een back-up mogelijk van de lactatiekundige.

Wanneer er te veel pijn is om te live aan de borst te voeden is er altijd een mogelijkheid om even een of twee dag(en) te gaan kolven. Professionele borstkolven van Ardo zijn een goed hulpmiddel hiervoor om tot een goede productie te komen of de productie in stand te houden. De Ardo Calypso is in zuigkracht en zuigritme afzonderlijk in te stellen wat Ardo kolven redelijk uniek maakt in zijn soort. Iedere moeder is anders waardoor het prettig is een eigen kolfritme te kunnen creëren.

Een Ardo kolf is makkelijk in gebruik, heeft een gesloten systeem (de melk kan niet terugstromen) en is één van de stillere kolfapparaten op de markt (ook niet onbelangrijk als je ergens bent, dat niet iedereen je hoort!).

Jessie wil graag als slot nog kwijt: “Ga er open in. Ga ervaren, voelt het goed? Dan gaat het ook goed. Voelt het niet prettig, dan is er ruimte voor verbetering. Trek op tijd aan de bel. Borstvoeding hoort leuk te zijn. Natuurlijk is het soms pittig en enerverend. Maar bovenal is het een fantastische tijd samen met je kindje. Jij en de kleine samen. Geniet er van!”
En bedenk: “alle moeders doen maar wat!” Zolang je doet wat goed voelt, zal dat het beste zijn wat je kan doen!

Enjoy!

Geschreven door:


Jessie van Dijk|
www.praktijkjessie.nl