Terug

De kleur van je moedermelk

Er zijn zoveel kleuren moedermelk dat je als moeder best even kan denken, is dit wel goed? Als je gewend bent om te zien dat je moedermelk één kleur heeft en ineens een totaal andere kleur, dan is daar een reden voor!

Rood: rode, roze of oranje moedermelk

Bieten, rood, geel of oranje voedsel of bloedsinaasappels en echt alles met een sterke kleur dat ook de kleur of urine kan beïnvloeden, kan de kleur van je moedermelk veranderen.

Word jouw urine neongeel na het innemen van uw multivitamine? De kans is groot dat je melk dan ook van kleur verandert. Dit is dus zeker geen reden tot ongerustheid!

Oranje: Roestig kleurende moedermelk

Als je merkt dat je moedermelk van ‘schoon’ naar ‘roestig’ gaat, wordt dit meestal veroorzaakt doordat er bloed in je melkkanalen komt. Het zgn. ‘rusty pipe syndroom’ treedt op wanneer er oud bloed in je melkkanalen achterblijft en je borsten wat gezwollen zijn. Vaak ziet je melk eruit als vuil water uit een oude roestige pijp. Meestal hoef je je hier geen zorgen over te maken en verdwijnt het binnen een paar dagen vanzelf.

Geel: Donkergele moedermelk

Moeders merken vaak dat hun melk dieper geel lijkt als hun baby ziek is. Als er ziekteverwekkers worden ontdekt in het speeksel van je baby, reageert je lichaam door antistoffen naar de moedermelk te sturen, waardoor de kleur van je melk verandert. Soms kan je moedermelk door het invriezen een gele kleur krijgen.

Groen: Groene moedermelk

Dit is een kleur die vaak wordt veroorzaakt door een dieet. Van voedingsmiddelen met een sterke groene kleur is bekend dat ze de moedermelk een groene tint geven. Als je een salade eter of groene sap drinker bent, kan dit je normale kleur worden. Dit is volkomen normaal en niets om je zorgen over te maken!

Lees ook: Borstkolf weetjes

Wanneer moet je de dokter bellen?

Meestal zijn veranderingen in de kleur van de moedermelk normaal en niets om je zorgen over te maken. Als er echter pijn is in verband met de verandering van kleur of als je denkt dat er iets meer is om je zorgen over te maken, bel dan je huisarts of lactatiekundige.

Als je merkt dat je moedermelk van kleur is veranderd, probeer dan terug te denken aan je dieet of kijk naar je baby of die zich minder lekker voelt. Het belangrijkste is dat geen van deze kleuren tekenen zijn om te stoppen met borstvoeding. Je baby kan net zo vaak aan de borst blijven als voorheen en als hij/zij een beetje ziek begint te worden, is het nog belangrijker om door te gaan met voeden. Onthoud dat jij hun antistoffen geeft, omdat moedermelk precies de juiste mix aan voedingsstoffen en antistoffen heeft voor je kindje!

Hiernaast zie je onze Ardo Easy Store moedermelk bewaarzakjes. Klik op de foto voor meer informatie over deze handige, stapelbare moedermelkbewaarzakjes, voor in je vriezer.

Veel succes met het geven van borstvoeding en als je nog vragen hebt of ook ervaring hebt met een kleur in je moedermelk, laat het ons weten via een reactie onder dit bericht of stuur een e-mail naar: info@ardomedical.nl

Bron tekst en afbeelding: Ardo USA en Ardo medical Benelux