Terug
Zacht losmaken van de borst

De eerste keer aanleggen na de geboorte, en dan..?

Je hebt besloten om borstvoeding te geven. Maar hoe gaat dat dan na de geboorte en wat kun je verwachten?
Als je kindje geboren is (en alles is goed gegaan) wordt het daarna direct bij jou op de buik gelegd. En mag je na 9 maanden eindelijk jullie kleine bewonderen. Het is belangrijk dat je kindje binnen het uur na de geboorte aan de borst drinkt. Dat is ook iets wat hij zelf graag wil! Zijn reflexen zijn zo sterk dat hij de borst zelf kan vinden. Hoe bijzonder he?!

Probeer de tijd te nemen en te kijken wat je kindje zelf doet. Hij zal gaan sabbelen op zijn handje, hap bewegingen maken en zijn hoofdje richting de borst bewegen.
Heeft jouw kindje iets meer moeite om de borst te vinden, dan mag je hem natuurlijk een handje helpen.Als hij eenmaal de borst heeft gevonden, begint hij met zuigen en mag dit doen tot dat hij zelf los laat. Probeer beide borsten aan te bieden. De eerste periode duurt een voeding meestal ongeveer 30-45 minuten. Neem dus de tijd!

Wanneer je kindje nog geen interesse heeft in de borst, lukt het soms niet om binnen het eerste uur na de geboorte aan te leggen. Dit geeft niet, probeer het later dan gewoon nog eens een keertje! Wel kun je wat moedermelk met de hand wat uit je borsten drukken en dit opvangen met een lepeltje. Deze paar druppels kun je alvast geven aan je kindje en zo krijgt hij toch al wat binnen.

Na de eerste keer aanleggen mag je kindje drinken wanneer hij zelf aan geeft honger te hebben. Een baby geeft dan voedingssignalen (wakker worden, smakgeluiden maken, op handje sabbelen). Dit is het moment dat je hem mag aanleggen. In principe mag dit op verzoek. Probeer in de kraamweek wel minimaal 8-12 keer per dag je kindje borstvoeding te geven. Wanneer de borstvoeding goed op gang is en je kindje goed groeit, kun je dit wat meer los laten.

Vanaf de allereerste keer is het belangrijk dat je baby een goede hap maakt bij het drinken uit de borst en dat het aanleggen geen pijn doet! Doet het wel pijn, probeer dan opnieuw aan te leggen. Het is helemaal niet gek als het aanleggen niet in een keer goed gaat. Vaak is het voor jullie beide even oefenen. Laat eventueel de kraamverzorgster of verpleegkundige mee kijken.

Blijft het voeden pijnlijk of lukt het niet goed, dan kun je een lactatiekundige laten meekijken. Zoek je iemand in je omgeving, toets dan je postcode in op www.nvlborstvoeding.nl en bel diegene eens op. Dit kan ook al in de kraamperiode!

Na de kraamweek zal je steeds meer geoefend zijn in het aanleggen en gaat het jullie vast steeds gemakkelijker af! Meestal gaan de voedingen ook minder tijd in beslag nemen, waardoor je niet meer het gevoel hebt de hele dag met voedingen bezig te zijn. Het wordt steeds meer een systeem van vraag en aanbod. Dit betekent dat jouw lichaam de hoeveelheid melk maakt, die jouw kindje vraagt.

Ik wens je een hele fijne kraamtijd toe!

Gastblog geschreven door:

Christine Bulsing
Lactatiekundige Zoete Melk
www.zoete-melk.nl