Terug
2 zwangere dames

Waar is die gebruiksaanwijzing bij de geboorte van mijn baby?

Waar is die gebruiksaanwijzing bij de geboorte van mijn baby!
Die onzekerheid de eerste weken wanneer je baby geboren is! Vreselijk!

Toen ik in het ziekenhuis op de kraamafdeling werkte, wist ik het de moeders het allemaal precies te vertellen. Waarom al die twijfels dan toch bij mijn eigen baby! En dan al die goedbedoelde adviezen van vrienden en familie! Heel lief hoor, maar dat bevordert die onzekerheid niet!

Veel gezinnen hebben ook met deze onzekerheden te maken. Een net bevallen moeder wil graag borstvoeding gaan geven. Haar baby krijgt vanwege een medische indicatie die eerste dag bijvoeding en zij gaat kolven. Na 15 minuten gekolfd te hebben is haar productie: NIKS! Hoe kan dit! Eenmaal thuis krijgt haar baby geen bijvoeding meer en geeft ze haar baby de borst. De kraamhulp gaat weg en ze ziet het helemaal niet meer zitten en belt mij op: Ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan voeden ben, dat is toch niet normaal! Waarom heb ik geen gebruiksaanwijzing bij de geboorte van mijn baby gekregen! Ik weet niet meer wat ik moet doen…HELP!

Kennis geeft macht
Een deel van deze onzekerheid is gelukkig weg te nemen. Als je als ouder snapt hoe borstvoeding werkt dan kun je signalen veel beter plaatsen en daarop inspelen. Je zou dan weten dat het normaal kan zijn dat je productie van moedermelk de eerste dag nihil is. Of dat je baby de eerste weken veel aan de borst drinkt om voor een goede productie van moedermelk te zorgen. Van ouders krijg ik naderhand vaak terug dat ze door de opgedane kennis tijdens de voorlichting veel meer op hun kennis en gevoel af durfden te gaan. Dat is toch geweldig!

Hoe beter jij je voorbereid op het geven van borstvoeding, des te groter is de kans van slagen!

Bij verschillende instanties worden voorlichtingsavonden over borstvoeding gegeven. Vraag je verloskundige naar de mogelijkheden bij jou in de buurt, want hoe beter jij je voorbereid op het geven van borstvoeding, des te groter is de kans van slagen!

Gastblog geschreven door:

Amanda Oldenburger
Lactatiekundige Zuidwolde
www.lactatiekundigezuidwolde.nl