Terug
De juiste borstkolf

Meer zuigkracht van je kolf = verhoogde melkproductie?

Als het om borstkolven gaat, moeten we vacuümsterkte (zuigkracht) niet langer zien als de bepalende factor voor een goede kolf. In feite kan een sterke borstkolf aanzuiging permanente tepelschade en verminderde melktoevoer veroorzaken. Professionals die borstvoeding geven, zijn er allemaal om ouders te helpen hun borstvoedingsdoelen te bereiken en zij merken dat de moeder vaak denkt, ik wil een goede borstkolf met een sterke zuigkracht, want dan heb ik veel melkproductie.Als het om borstkolven gaat, moeten we vacuümsterkte (zuigkracht) niet langer zien als de bepalende factor voor een goede kolf. In feite kan een sterke borstkolf aanzuiging permanente tepelschade en verminderde melktoevoer veroorzaken. Professionals die borstvoeding geven, zijn er allemaal om ouders te helpen hun borstvoedingsdoelen te bereiken en zij merken dat de moeder vaak denkt, ik wil een goede borstkolf met een sterke zuigkracht, want dan heb ik veel melkproductie.Het is soms de doorslaggevende reden waarom een moeder kiest voor een bepaalde borstkolf. Wij horen van sommige professionals dat dit onterecht de norm is geworden.

Uit onderzoek weten we van Einar Egnell, een Zwitserse ingenieur, dat het zuigpatroon van een baby 290-305 mBar (millimeter kwik) is (Egnell, 1956). Veel populaire borstkolf merken werken echter met een vacuümbereik dat ruim boven het standaard zuigpatroon ligt, ongeveer 360 mBar op de hoogste stand.
Wanneer professionals met moeders praten en luisteren naar reacties van moeders op sociale media, zullen de meesten de vacuümsterkte van hun borstkolf onmiddellijk op de hoogste stand zetten (360 mBar), in de veronderstelling dat het zal helpen “meer melk te produceren”. Bij deze hoge stand komen beschadiging van het tepelweefsel, langdurige zenuwbeschadiging en een lage melkproductie vaak voor.

De Calypso van Ardo werkt daarentegen bij een vacuümbereik van 330 mBar. Met deze vacuümsterkte is de Calypso zachter voor de melkkanalen in de buurt van de tepelhof. Door de tepel van de moeder langzaam in de flens te trekken en vervolgens de tepel voorzichtig los te laten, wordt een ‘negatieve druk’-omgeving gecreëerd en ervaart de moeder geen intens’ snapback’-effect, wat gebruikelijk is bij populaire borstkolf merken. Door ons unieke borstkolf ontwerp kan de Calypso het ware zuigen van een baby nabootsen, waardoor de juiste tepelstimulatie en zenuwgeleiding wordt geboden, wat uiteindelijk leidt tot verhoogde toeschietreflexen. Onze borstkolven zijn ontworpen met een cilinder / zuigersysteem, hetzelfde systeem dat wordt gebruikt in ziekenhuis borstkolven.

Lees ook: Afkolven van moedermelk

Ziekenhuizen die de professionele borstkolf de Ardo Carum gebruiken geven ook aan dat dit de reactie is van de pasbevallen moeders. Een kolf die niet pijn doet als je van vacuüm verandert en dat de overloop van de stimulatiefase naar de afkolffase prettig verloopt.

Carum professionele (ziekenhuis) borstkolf
Bij overgang van stimulatie- naar afkolffase is er een zachte overgang van + 30Mbar op geselecteerd vacuüm niveau. De cycli gaat terug naar 45 p/m. Het resultaat is een comfortabele overgang tussen stimulatie- en afkolffase.

     

Bij het werken met ouders om hun borstvoedingsdoelen te bereiken, mag het onderwerp vacuümkracht niet over het hoofd worden gezien. De juiste werking van de vacuümsterkte kan de doorslaggevende factor zijn voor een moeder die met succes voor haar baby kolft.

—————

Egnell, E. De mechanica van verschillende methoden voor het legen van de vrouwelijke borst. Journal of Swedish Medical Association 40, 1-8, 1956.

Vakinhoudelijke kennis geschreven door lactatiekundige Jenell Henning, Ardo USA

Zoals je in deze video kunt zien, wordt de tepel voorzichtig in de borstschelp tunnel getrokken en vervolgens langzaam losgelaten zonder de zuigkracht te onderbreken.

Hier zie je hoe het OptiFlow-massage-inzetstuk het proces van zachtjes afkolven dit mogelijk maakt terwijl het de aerola (het stukje huid rondom de tepel) en het omliggende borstweefsel masseert. Dit kan handig zijn als je last hebt van verstopte melk kanalen of als u aan het begin van het afkolven bent en je probeert je voorraad moedermelk op peil te houden.

Hier zie je de Ardo Calypso dubbelzijdige, elektrische borstkolf en hoe je hem gebruikt.