Zo weet je of je baby een voldoende hoeveelheid borstvoeding binnenkrijgt
Wanneer je borstvoeding geeft is het soms lastig te zien hoeveel je baby heeft gedronken. Hoe weet je of je voldoende melk produceert en hoe bepaal je of je baby genoeg heeft gedronken? Veel moeders zijn onzeker over hoeveel borstvoeding een baby nodig heeft.
De hoeveelheid borstvoeding die wordt gegeven verschilt per baby
Er zijn verschillende manieren om te bepalen welke hoeveelheid borstvoeding een baby nodig heeft. Allereerst is het goed om te weten dat het geven van borstvoeding een vraag-en-aanbodsysteem is. Dus de baby geeft aan hoeveel het wil drinken door de frequentie en duur van de voeding, vervolgens reageert jouw lichaam hierop door deze hoeveelheid moedermelk aan te maken.
Dit is dan ook één van de redenen waarom het belangrijk is om je baby te voeden op verzoek.
Van regeldagen heb je misschien ook wel eens gehoord; dit zijn dagen waarop de melkproductie wordt geregeld. Je baby groeit, heeft behoefte aan een grotere hoeveelheid moedermelk en regelt dat zelf door vaker te gaan drinken.
Hoe weet ik of mijn baby wil drinken?
Een baby wordt geboren met voeding- en zuigreflexen. Hierdoor geeft hij voeding signalen af als hij dorst heeft. Voeding signalen zijn;
- Wakker worden
- Smakken, zuig- of likbewegingen maken met de tong
- Zoekbewegingen met de mond en het hoofd
- Sabbelen op de handjes
Signalen dat mijn baby een voldoende hoeveelheid borstvoeding binnenkrijgt
Naast het voeden op verzoek, mag een baby ook zolang drinken als hij zelf wil. Mits hij drinkt met de juiste drinktechniek. Meestal drinkt een baby twee borsten per voeding. Als hij vol zit, zal hij zelf loslaten. Je baby is dan tevreden en voldaan.
Verder kun je aan de volgende punten ook zien dat je baby voldoende melk binnenkrijgt;
- Slaapt goed en heeft tussendoor wakkere, alerte momenten
- Hoor je regelmatig slikken tijdens de voeding
- Heeft gemiddeld 6 volle plasluiers per 24 uur. De urine is helder en licht van kleur.
- Vanaf dag 3 tot 6 weken meerdere poepluiers per 24 uur. Vanaf 6 weken kan de frequentie afnemen. Borstvoedingspoep is dun en geel van kleur. Soms zitten er stukjes of pitjes in, dit is normaal.
Daarnaast is de groei in lengte en gewicht natuurlijk een belangrijke graadmeter. Een baby valt in de eerste dagen na de geboorte wat af. Dit is heel normaal. De meeste baby’s zijn na 2 weken weer terug op hun geboortegewicht. Gemiddeld groeien ze daarna in de eerste maanden 150 gram per week.
Minder melk bij kolven
Wanneer je begint met kolven kan de opbrengst hiervan minder zijn dan je had verwacht. Probeer je melkproductie hiermee niet te vergelijken. Een baby haalt over het algemeen zelf meer melk uit de borst dan dat je afkolft. Dit is een totaal andere ervaring. Daarnaast hebben sommige vrouwen ook moeite om een toeschietreflex te krijgen bij het afkolven, wat ervoor zorgt dat er een lagere melkproductie is bij het kolven.
Uiteraard is het wel goed om het kolven kritisch te bekijken; is de kolf die je gebruikt bijvoorbeeld geschikt voor jou en passen de borstschilden goed? Dit zijn namelijk allemaal voorwaarden om goed melk te kunnen afkolven. Om hiernaar te kijken kun je contact opnemen met een lactatiekundige.